Matematik

2 forskellige rødder?

30. november 2006 af Jelly (Slettet)
Gør rede for, at ligningen ´:

(a-2)x^2 + 3x - a = 0

har to forskellige rødder for alle tal a ikke er lig 2.

Er der nogle der vil komme med hints?

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2006 af ibibib (Slettet)

Diskriminanten d skal være større end 0.

Svar #2
30. november 2006 af Jelly (Slettet)

dvs,

diskriminanten er = 9 + 4a^2 - 8a

Hvad kan jeg så konkludere ud fra det?

Håber på hjælp.

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2006 af sigmund (Slettet)

Diskriminanten er d = 9 - 4(a-2)(-a) = 9 + 4(a-2)(a).

Kan du argumentere for, at d er positiv for alle a? Dog må vi ekskludere a = 2, da ligningen i det tilfælde reducerer til en førstegradsligning, som jo kun har én rod.

Svar #4
30. november 2006 af Jelly (Slettet)

Her ligger mit problem.

Jeg kan ikke argumenterer for at d er positiv for alle a. Hvordan gør man det helt præcist, så jeg til en anden gang kan finde ud af det.

på forhånd tak



Svar #5
30. november 2006 af Jelly (Slettet)

Håber på hjælp?

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. november 2006 af sigmund (Slettet)

#4,

Den bedste er nok at se på ligningen d=0, som er en andengradsligning, og så vise, at denne ingen reel løsning har.

Andengradsleddet er positivt, følgelig peger parablens grene opad. Således er tilstrækkeligt at vise, at d=0 ingen reel løsning har. Dette gøres ved at vise, at diskriminanten (husk: det er ikke den samme diskriminant som før!) er negativ.

Er du med?

Svar #7
30. november 2006 af Jelly (Slettet)

dvs.

9 + 4(a-2)(a)=0

4a^2 -8a + 9 =

a = har ingen reel løsning

Hvad kan jeg så konkludere ud fra det?

synes ikke jeg svarer på spørgsmålet?

Brugbart svar (0)

Svar #8
30. november 2006 af sigmund (Slettet)

#7,

Diskriminanten for 4a²-8a+9=0 er 64-4*4*9 = -80 < 0. Således har 4a²-8a+9=0 ingen reel løsning, og vi konkluderer, at d>0 for alle a. Se ellers indlæg #3.

Svar #9
30. november 2006 af Jelly (Slettet)

Hvordan kan jeg så vise at ligningen har to forskellige rødder for alle tal?

Svar #10
30. november 2006 af Jelly (Slettet)

Da d>0 for alle a så er der altid to forskellig rødder.

er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. december 2006 af ibibib (Slettet)

Ja, bortset fra a=2. Når a=2 er det jo ikke en andengradsligning.

Skriv et svar til: 2 forskellige rødder?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.