Matematik

bestem x

02. december 2006 af sweetty (Slettet)
f(x)80*x^0.4-4x-100 x € (0;130)

f(x) er overskuddet ( i tusinde kr.), og x er antal solgte tons

bestem x, således at overskudet er størst .

hvordan kan jeg gøre det??

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2006 af Lurch (Slettet)

du skal optimere vha. differentialregning, dvt betyder i praksis:
find f'(x)
løs f'(x)=0
lav fortegnsanalyse for at bestemme om du har fundet min eller max for f(x)

Svar #2
02. december 2006 af sweetty (Slettet)

f'(x)= 32x-4
f'(0)= -4

hvordan kan jeg lave fortegnsanlyse??

Svar #3
02. december 2006 af sweetty (Slettet)

er det ikke + 0 - ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. december 2006 af Lurch (Slettet)

din f'(x) er ikke rigtig
du skal huske at trække 1 fra ekponenten
f'(x) = 80*0,4=x^(0.4-1) - 4

fortegns analyse laves ved at indsætte værdier i f'(x) for xværdier mine og større end dine nulpunkter for f'. Derved kan du se om f stiger eller falder i det interval. hvis den stiger på den ene side af et nulpunkt og falder på den anden, ja så må dit nulpunkt angive et maksimum for f

Svar #5
02. december 2006 af sweetty (Slettet)

hvorfor jeg skal trække 1 fra eksponenten?

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. december 2006 af Lurch (Slettet)

hov der skulle stå
f'(x) = 80*0,4*x^(0.4-1) - 4

man trækker 1 fra eksponenten når man differentierer.
ligesom f(x)=x^2 => f'(x)=2*x^(2-1)=2x

Svar #7
02. december 2006 af sweetty (Slettet)

mange tak for hjælpen:-)

Brugbart svar (0)

Svar #8
02. december 2006 af Lurch (Slettet)

sure thing :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
22. marts 2010 af Driblekongen (Slettet)

f(x) = 80x^0.4 -4x-100

f '(x) = 32 / x^0.6 - 4

x --> antal solgte ton

f(x) --> virksomhedens overskud i tusinde kroner

For at finde det størst mulige overskud skal vi finde ud af hvilken x værdi, der rammer toppunktet på grafen. Dette gør vi ved at sætte f ' (x) = 0, og derefter solve på CAS:

0 = 32 / x^0.6 - 4

x = 32

Vi ved nu at virksomheden skal producere 32 ton af deres materiale for at få det størst mulige overskud. Vi indsætter derfor nu vores x-værdi i f(x) for at finde ud af hvad det største mulige overskud er:

f(32) = 80*32^0.4 - 4*32 - 100

f(32) = 92

da f(x) var virksomhedens overskud i tusinde kroner, ved vi nu at virksomhedens største mulige overskud er 92.000. Dette overskud får virksomheden ved at producere 32 ton af deres materiale, fordi x = 32

Sådan kan jeg i hvert fald bedst forklare det :)


Skriv et svar til: bestem x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.