Fysik

Rødforskydning.

04. december 2006 af Kemikeren (Slettet)
I lyset fra galaksen NGC 1068 ses en spektralinje fra grundstoffet calcium med bølgelængden 398,3 nm. I laboratoriet er bølgelængden 396,8 nm.

- beregn galaksens rødforskydning.

- bestem den hastighed hvormed NGC 1068 bevæger sig væk fra os.

Nogen som kan hjælpe mig med ovenstående to beregninger?

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2006 af fixer (Slettet)

Rødskiftet, z, beregnes efter en sammenhæng som du stensikkert vile have kunnet slå op i en bog:

z = (λ_observeret - λ_udsendt)/λ_udsendt

hvis jeg ikke husker meget galt. Objektets fart findes udfra Dopplerrødskiftet z=v/c eller evt. dens relativistiske pendant hvis der regnes med relativistiske effekter.

Svar #2
04. december 2006 af Kemikeren (Slettet)

#1

Er dette korrekt?

z = (396,8 - 398,3)/398,3
z = -0,003766?

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2006 af QaZZaQ

Nej, det er omvendt.
\lambda_obs er den bølgelængde som du rent faktisk ser, altså de 398,3nm.
\lambda_lab eller \lambda_udsendt er den bølgelængde som der bliver udsendt i laboratoriet.

Svar #4
07. december 2006 af Kemikeren (Slettet)

Okay, tak.. kan du fortælle mig hvad jeg kan bruge resulatet til? Altså hvad kan jeg sige ud fra det?

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. december 2006 af QaZZaQ

Ja, det kan jeg da godt.
I kosmologien måler man jo rødforskydninger, for at kunne sige noget om galaksers afstand.
Som nævnt i #1, så kan galaksens radiale hastighed bestemmes ved sammenhængen z=v/c.
Derudover, så findes der som du jo måske ved, en kendt sammenhæng mellem en glakses radialhastighed, og dens afstand; v=H_0 *r.
Dette kaldes for hubbles lov, opkaldt efter Edwin Hubble, som opdagede denne sammenhæng. H_0 kaldes for hubblekonstanten, og har værdien H=70 +/- 7 km^-1 Mpc^-1.
Så for din bestemte galakse kan du altså ud fra rødforskydningen bestemme afstanden; den bliver ca. 16Mpc.

Skriv et svar til: Rødforskydning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.