Fysik
Haster!
20. december 2006 af
lille-lulle (Slettet)
Jeg sidder med en fysikopgave hvor jeg skal finde v. på et skråplan med 20 grader og konstant acceleration.
En kælk vejer 20 kg og bakken er 30 m lang.
Jeg har fundet to formler:
FN=a*m*sinv
FN=a*m*cosv
Hvornår bruger man de to formler? Jeg her helt forvirret og skalk aflevere i morgen. hjælp!
En kælk vejer 20 kg og bakken er 30 m lang.
Jeg har fundet to formler:
FN=a*m*sinv
FN=a*m*cosv
Hvornår bruger man de to formler? Jeg her helt forvirret og skalk aflevere i morgen. hjælp!
Svar #1
20. december 2006 af Lurch (Slettet)
Hvis der ingen gndning er, er tyngdekraften og normalkraften de enste kræfter der i spil.
Tyngdekraftens komposanter er følgende
F(vinkelret) = cos(v)*mg
F(parallel) = sin(v)*mg
Jeg tror det var dem du mente med din FN? Husk at accelerationen her er g.
Får at finde accelerationen a, som kælken accelerares med, skal du bruge newtons 2. lov. Den resulterende kraft langs skråningen er
F(res) = sin(v)*m*g
F(res) = m*a
så skal de to sammenholdes for at finde kælkens acceleration. herfra kan du finde slædens hastighed som funktion af tiden
Tyngdekraftens komposanter er følgende
F(vinkelret) = cos(v)*mg
F(parallel) = sin(v)*mg
Jeg tror det var dem du mente med din FN? Husk at accelerationen her er g.
Får at finde accelerationen a, som kælken accelerares med, skal du bruge newtons 2. lov. Den resulterende kraft langs skråningen er
F(res) = sin(v)*m*g
F(res) = m*a
så skal de to sammenholdes for at finde kælkens acceleration. herfra kan du finde slædens hastighed som funktion af tiden
Svar #2
20. december 2006 af Lurch (Slettet)
lige en kommentar. Normalkraften F(N) må være lige så stor som den lodrette vinkelrette komposant af tyngdekraften(altså den der står vinkelret på skråningen)
F(N) = cos(v)*m*g
Denne er kun nødvendig hvis du skal beregne en gnidning
F(N) = cos(v)*m*g
Denne er kun nødvendig hvis du skal beregne en gnidning
Skriv et svar til: Haster!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
