Fysik

Impulsbevarelse

22. januar 2007 af hydrogen (Slettet)
Er det fra Newtons love, at vi har loven om impulsbevarelse?

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2007 af QaZZaQ

Newtons første lov siger at ethvert legeme vil forblive i en tilstand af hvile eller jævn,
retlinet bevægelse, såfremt det ikke påvirkes af ydre kræfter.

Her står altså at for en enkelt genstand vil impulsen være bevaret i et isoleret system.

Betragtes nu et isoleret system bestående af to genstande, bold1 og bold2, da vil den samlede impuls også være bevaret. Dette ses ved at betragte N3, som siger at aktion=reaktion.
Altså hvis de to genstande støder ind i hinanden, da vil den kraft som bold1 påvirker bold2 med være ligeså stor men modsatrettet som den kraft bold2 påvirker bold1 med.



Og da der jvf. N2 gælder at



Så må der gælde



Sagt med ord: den impuls som den ene bold mister, modtager den anden. Og dermed er den totale impuls bevaret

Svar #2
22. januar 2007 af hydrogen (Slettet)

Betyder stregerne over diverse symboler (F og P) noget specielt?

Jeg kender N2 som F= m*a... hvordan adskiller den sig fra den, du har skrevet?

Tak

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. januar 2007 af fixer (Slettet)

#0
Nej, faktisk ikke. Det er mere generelt end som så. Alle bevarelseslovene følger af et teorem i fysikken som hedder Noether's teorem. Det udtrykker korrespondens mellem fysiske systemer, som opfylder en invarians, og en bevarelseslov for systemet.

Hvis et fysisk system f.eks. er tidsinvariant, d.v.s. det opfører sig ens til alle tider, så gælder der energibevarelse.

Er det translationsinvariant, d.v.s. det opfører sig ens uanset hvor man kigger hen i systemet, så gælder der impulsbevarelse (i lukkede systemer).

I stedet for invarianter siger man også, at visse karakteristika ved et fysisk system udviser symmetri. Dermed mener man altså, at under visse transformationer forekommer aspekter af systemet at være uændrede = invariante.

Giver det mening?

Sikkert ikke, men sådan er det.

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. januar 2007 af QaZZaQ

#2 Stregerne betyder at det er vektorer.

Og bemærk så også lige at gennemgangen i #1 ikke var ment som et argument for at impuls 'stammer' fra Newtons love.
Det var et forsøg på at illustrere sammenhængen mellem de to, og forklare hvordan impulsbevarelse skal forstås i Newtonsk kontekst.

Da du i #0 måske nærmere mente hvor 'selve ideen om impulsbevarelse' stammede fra, så er det en fundamental egenskab. Se yderligere #3.
Men det er lidt som at spørge hvor f.eks. cirklen stammer fra.

Hvis du ønsker et konkret svar på: 'Er det fra Newtons love, at vi har loven om impulsbevarelse?'
Så må jeg henvise til #3; altså nej.

Håber ikke jeg har forvirret dig yderligere.

Svar #5
23. januar 2007 af hydrogen (Slettet)

Ej, nu havde jeg lige forstået grundideen bag #1 :)

Jeg skal skrive en fysikrapport. Vil det være meget forkert at forklare impulsbevarelse ved argumenterne i #1?

Det er sikkert spændende, men jeg orker ikke at sætte mig ind i det nu...

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. januar 2007 af QaZZaQ

Nej, det vil ikke være forkert at foklare hvad impulsbevarelse er ved at bruge #1.
Men man kan ikke påstå at impulsbevarelse _stammer_ herfra. Impulsbevarelse er fysikken, og Newtons love beskriver fysikken.




Svar #7
23. januar 2007 af hydrogen (Slettet)

Så... bare for at være helt sikker:
Impulsbevarelse _kan_ udledes fra NL, men dybere set stammer det fra en mere fundamental egenskab ved et lukket system?

Sammenligning:
Keplers love kan beskrive mekanikken bag planetbevægelserne ret godt, men dybere set er det egentlig en special form af NL?
(kunne ikke lige komme på noget bedre - vi har om Keplers love :p)

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. januar 2007 af QaZZaQ

Ja, med udgangspunkt i Newtons love kan du vise at der må være impulsbevarelse i et isoleret system.
Men i tilfælde hvor Newtons love ikke er gyldige, er der stadig impulsbevarelse.

Bevarelsen af impuls er en konsekvens af rummets homogenitet. Se #3

Svar #9
23. januar 2007 af hydrogen (Slettet)

Ok, jeg takker for forklaringerne! Det hjalp sørme en del på forståelsen.

Skriv et svar til: Impulsbevarelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.