Fysik

Stedfunktion

24. januar 2007 af PixelDub (Slettet)
Hej jeg har lavet noget målinger over en papirkageform med luftmodstand, jeg har accelerationen og slutfarten til denne men jeg har store problemer med hvordan jeg skal få en stedfunktion til teori afdelen. Altså ligesom ved et fald uden luftmodstand har stedfunktionen:

s(t) = 0.5 * g * t^2

tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2007 af mathon

g=(v-vo)/t, hvoraf

v=g*t+vo

s= S(g*t+vo)dt = (1/2)g*t^2+vo*t+so, hvor so er en integrationskonstant

s-so = (1/2)g*t^2+vo*t eller skrevet

delta_s = (1/2)g*t^2+vo*t

i faldforsøgene er vo=0, hvoraf

delta_s = (1/2)g*t^2

delta_s = (1/2)9,82_m/s^2*t^2

delta_s = 4,91_m/s^2*t^2, der nærmer sig til

delta_s = 5_m/s^2*t^2

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. januar 2007 af QaZZaQ

njaaa....
Hvis du vil have en stedfunktion for kageformene, når du medregner luftmodstanden, så skal du først finde ud af hvilken indvirkning luftmodstanden har. En god antagelse kunne i din situation være af sige


Så den resulterende kraft vil være



Idet vi regner nedad som positiv.

Herfra har du så at


Dette integreres så for at finde hastighedsfunktionen. Det vil jeg overlade til dig selv.
Når du har hastighedsfunktionen integreres denne endnu engang og du får så stedfunktionen.




Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2007 af QaZZaQ

Ellers så kig iøvrigt også her: http://en.wikipedia.org/wiki/Free-fall

Og så en lille sidebemærkning til valget af 'drag-force' altså kraften som vindmodstanden yder. Jeg valgte at vise den lineare form af to årsager,
1) den er gyldig ved små hastigheder,
og 2) den er lettere at regne med.
Ellers skulle du ud i en kvadratisk sammenhæng.

Svar #4
24. januar 2007 af PixelDub (Slettet)

QaZZaQ:

Jeg er nået så langt at jeg har fået:

a = g - ((k *A)/m)*v^2

og at Fres = Ft - Fluft

og at Vslut = sqrt((m*g)/(k*A))

Men tror ikke jeg helt forstår hvad du mener med at jeg skal integrere det. Går i 2.g ? :P

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. januar 2007 af QaZZaQ

Det er hvis du vil finde stedfunktionen. Du ved jo at at stedfunktionen differentieret giver hastigheden og hastigheden differentieret giver accelerationen.

Problemet er at du kender a, men ikke v eller s. Disse _kunne_ du finde ved at integrere.
I stedet kan du følge linket ovenfor hvor stedfunktionen er udledt.

Brugbart svar (0)

Svar #6
24. januar 2007 af QaZZaQ

N.B. i linket er det dog kun den stedfunktionen for den lineare sammenhæng

Skriv et svar til: Stedfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.