Matematik
2 opgaver
01. februar 2007 af
Chokolade-expert (Slettet)
Hej med jer!
Jeg har en fået opgave for som går ud på:
funktionen f: f(x)=1/(x-2)
a) bestem en ligning for tangent T1 som har røringspunkt i førstekoordinaten 4.
Grafen har endnu en tangent T2 som er parallel med T1
b)Bestem en ligning for T2
Jeg har en fået opgave for som går ud på:
funktionen f: f(x)=1/(x-2)
a) bestem en ligning for tangent T1 som har røringspunkt i førstekoordinaten 4.
Grafen har endnu en tangent T2 som er parallel med T1
b)Bestem en ligning for T2
Svar #1
01. februar 2007 af apandersen (Slettet)
Du kan jo starte med at differentiere f(t) så du finder et udtryk for hældningen. Da indsætter du t=4 og finder hældningen. Ved at indsætte t=4 i f(x)-udtrykket finder du også en 2. koordinat for røringspunktet. Så har du altså et punkt og en hældning for tangenten. Så isolerer du bare konstantleddet og finder det (b=y-ax).
Derefter løser du ligningen f'(t) lig med hældningen af den første tangent. Så finder du en række t-værdier hvor den ene er t=4 (den første tangent). Den anden er til den anden tangent. Den indsætter du også i f(x)-udtrykket og har derefter igen et punkt og en hældning så du kan finde ligningen.
Derefter løser du ligningen f'(t) lig med hældningen af den første tangent. Så finder du en række t-værdier hvor den ene er t=4 (den første tangent). Den anden er til den anden tangent. Den indsætter du også i f(x)-udtrykket og har derefter igen et punkt og en hældning så du kan finde ligningen.
Svar #2
01. februar 2007 af Chokolade-expert (Slettet)
Jeg forstår ikke hvordan jeg kan differentiere f(x)=1/(x-2) ???
Svar #3
02. februar 2007 af apandersen (Slettet)
Du skal substituere. Sæt s = x-2. Så lyder opgaven på at differentiere 1/s, mht. s. Det giver jo -1/s^2. Så substituerer vi tilbage og får svaret:
f'(x) = -1/(x-2)^2
f'(x) = -1/(x-2)^2
Skriv et svar til: 2 opgaver
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
