Kemi
Hastighedskonstant
02. februar 2007 af
Lektietøsen (Slettet)
Hej allesammen!
Jeg har denne kemiopgave for, som handler om halveringstid og hastighedskonstant, som jeg ikke kan finde ud af, og jeg håber, at I kan hjælpe mig med at finde ud af at løse den.
Opgaven kan ses her:
http://peecee.dk/?id=26137
På forhånd tak ;)
Jeg har denne kemiopgave for, som handler om halveringstid og hastighedskonstant, som jeg ikke kan finde ud af, og jeg håber, at I kan hjælpe mig med at finde ud af at løse den.
Opgaven kan ses her:
http://peecee.dk/?id=26137
På forhånd tak ;)
Svar #1
03. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)
Af data fremgår det, at der er tale om nedbrydelse af stoffen (koncentrationen falde med tiden).
For tiden t=0 har du koncentrationen C0 (den er ikke oplyst direkte i opgaven).
Hvis vi nu antager, at fjernelsen af stoffer følger en 1. ordens reaktion kan koncentrationen som funktion af tiden skrives som:
C = C0*Exp(-k*t)
Da vi ikke kender CO for t=0, kan du bare reducere opgaven til at se på, hvad der sker fra tiden t=1. D.v.s. du betragter tiden t=1 som udgangspunkt og omregner herefter de øvrige tider, så de angiver den tid der er gået fra tiden t=1.
Det er lidt omstændigt at forklare i ord, men beregn nogle nye tider som t'= t-1 og brug disse, Lad endvidere C0=1,45.
Omskriv ligningen til.
C/CO = Exp(-kt)
eller
ln(C/C0) = -kt
Afbild ln(C/0) mod t, hvorved hældningen på kurven er -k
For tiden t=0 har du koncentrationen C0 (den er ikke oplyst direkte i opgaven).
Hvis vi nu antager, at fjernelsen af stoffer følger en 1. ordens reaktion kan koncentrationen som funktion af tiden skrives som:
C = C0*Exp(-k*t)
Da vi ikke kender CO for t=0, kan du bare reducere opgaven til at se på, hvad der sker fra tiden t=1. D.v.s. du betragter tiden t=1 som udgangspunkt og omregner herefter de øvrige tider, så de angiver den tid der er gået fra tiden t=1.
Det er lidt omstændigt at forklare i ord, men beregn nogle nye tider som t'= t-1 og brug disse, Lad endvidere C0=1,45.
Omskriv ligningen til.
C/CO = Exp(-kt)
eller
ln(C/C0) = -kt
Afbild ln(C/0) mod t, hvorved hældningen på kurven er -k
Svar #3
04. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)
Du har en række sammenhængne koncentrationer og tider. Du har ikke fået oplyst, hvad udgangskoncentrationen (C0) er, men det jeg prøvede at siger var, at denne ikke behøves. Hvis vi blot "nulstiller" tiden for den første observation (den med C=1,45 og tiden = 1 time), regner vi bare med det der sker fra det tidspunkt.
Dit koncentrations og tidsskema ser herefter således ud:
t 0 1 2 3 4
C 1,45 1,19 0,99 0,83 0,68
Håber det kan læses.
Matmatikken bag en 1. ordens reaktion er vist i #1
Hvis du nu beregner ln(C/C0) og afsætter det på y-aksen og tiden t på X-aksen, får du en ret linie med hælningen -k.
For tiden t=0 er ln(C/C0) = ln(1,45/1,45)=0
For tiden t=1 er ln(C/C0) = ln(1,19/1,45)
Dit koncentrations og tidsskema ser herefter således ud:
t 0 1 2 3 4
C 1,45 1,19 0,99 0,83 0,68
Håber det kan læses.
Matmatikken bag en 1. ordens reaktion er vist i #1
Hvis du nu beregner ln(C/C0) og afsætter det på y-aksen og tiden t på X-aksen, får du en ret linie med hælningen -k.
For tiden t=0 er ln(C/C0) = ln(1,45/1,45)=0
For tiden t=1 er ln(C/C0) = ln(1,19/1,45)
Skriv et svar til: Hastighedskonstant
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
