Matematik
Funk. for keglestub
03. februar 2007 af
ildbent (Slettet)
http://aycu15.webshots.com/image/10094/2003125390000117683_rs.jpg
På billedet ses en trapez, som hvis drejes 360grader om x-aksen bliver til en keglestub med radius R og r og højden h.
Udled en formel for bestemmelse af keglestubbens rumfang.
Ville være meget rart hvis der er en der kan hjælpe lidt eller smide et løsningsforslag =)
På billedet ses en trapez, som hvis drejes 360grader om x-aksen bliver til en keglestub med radius R og r og højden h.
Udled en formel for bestemmelse af keglestubbens rumfang.
Ville være meget rart hvis der er en der kan hjælpe lidt eller smide et løsningsforslag =)
Svar #1
03. februar 2007 af apandersen (Slettet)
Først skal du finde arealet af trapezen. Det gør du ved først at finde formlen for den skrå linje (Ved hjælp af de to punkter du har opgivet på den).
Så finder du integralet af den linje. Så finder du arealet under linjen fra 0 til h ved at indsætte grænserne.
Dette areal ganger du nu med pi hvorefter du får volumen af omdrejningslegemet.
Skriv igen hvis du stadig er i tvivl.
Så finder du integralet af den linje. Så finder du arealet under linjen fra 0 til h ved at indsætte grænserne.
Dette areal ganger du nu med pi hvorefter du får volumen af omdrejningslegemet.
Skriv igen hvis du stadig er i tvivl.
Svar #2
03. februar 2007 af ildbent (Slettet)
#1 hjalp lidt .. har lidt problemer med at bestemme ligningen for den rette ligning ... og derefter at integrere den ..
tak for hjælpen! indtil videre
tak for hjælpen! indtil videre
Svar #4
03. februar 2007 af apandersen (Slettet)
Du ved jo at punkterne (0,R) og (h,r) ligger på linjen. Vores mål er at finde en formel for volumen af en keglestub med R, h og r som ubekendte.
Vi finder linjen ved at beregne hældningen:
a = Delta-y/Delta-x = (r-R)/h
b = y-ax = R
dvs. ligningen for linjen er y = ((r-R)/h) * x + R
I #1 sagde jeg at man skulle finde arealet og gange det med pi for at finde omdrejningslegemet. Det er ikke rigtig. Man skal i stedet finde integralet af funktionen i anden og gange den med pi. Så det gør vi:
Y = Int (((r-R)/h) * x + R)^2 dx = (1/3)*((r-R)*x+R*h)^3/((r-R)*h^2)
Hvilket jeg har fundet på lommeregneren. Ellers kan du finde det ved substitutionsmetoden.
Så indsætter du grænserne og finder derved det bestemte integrale af funktionen i anden. Den ganger du med pi og reducerer hvorefter du har formlen for volumen af en keglestub.
Vi finder linjen ved at beregne hældningen:
a = Delta-y/Delta-x = (r-R)/h
b = y-ax = R
dvs. ligningen for linjen er y = ((r-R)/h) * x + R
I #1 sagde jeg at man skulle finde arealet og gange det med pi for at finde omdrejningslegemet. Det er ikke rigtig. Man skal i stedet finde integralet af funktionen i anden og gange den med pi. Så det gør vi:
Y = Int (((r-R)/h) * x + R)^2 dx = (1/3)*((r-R)*x+R*h)^3/((r-R)*h^2)
Hvilket jeg har fundet på lommeregneren. Ellers kan du finde det ved substitutionsmetoden.
Så indsætter du grænserne og finder derved det bestemte integrale af funktionen i anden. Den ganger du med pi og reducerer hvorefter du har formlen for volumen af en keglestub.
Skriv et svar til: Funk. for keglestub
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
