Matematik

kulstof-14

15. februar 2007 af RachelRamirez (Slettet)
Hej allesammen,

vil I ikke være søde at hjælpe mig med denne opgave:

I september 1991 fandt to bjergbestigere i alperne en velbevaret krop af en stenaldermand.

a) stil en formel op for hvornår halvdelen af kulstof-14 aftager når en organisme dør

b) Ismandens kul-14-halv var 53,3 % af den normale halve i levende materiale. Hvornår levede han?

Tusind tak for hjælpen!

Rachel

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. februar 2007 af ibibib (Slettet)

Du mangler en oplysning om kulstof-14.

Svar #2
16. februar 2007 af RachelRamirez (Slettet)

Ja, undskyld.

Halveringstiden for kulstof-14 er 5730 år.

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. februar 2007 af ibibib (Slettet)

a = den 5730 rod af ½ = 0,999879
og dermed er
y = 100·0,999879^x

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. februar 2007 af mathon

opfølgning på svar #3

se
http://peecee.dk/?id=28999

Svar #5
16. februar 2007 af RachelRamirez (Slettet)

Tusind tak til jer for hjælpen!


Jeg ved at ln er udledt af den naturlige logaritmefunktion, men hvilken virkning har det i spørgsmål b? Hvad er det der "med ord" foregår når man bruger ln til at finde svaret?

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. februar 2007 af ibibib (Slettet)

Du benytter en reneregl for logaritmer:
log(a^x) = x·log(a).
Denne regneregel er nyttig når den ubekendte står som eksponent.

Skriv et svar til: kulstof-14

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.