Fysik

Se her: z, Rødforskydning

22. februar 2007 af La Gioconda (Slettet)
Hej!

Jeg kan altså bare ikke finde ud af denne her fysik-opgave, som omhandler kosmologi. Jeg ville blive meget glad, hvis der tilfældigvis var nogen herinde der bare kunne det der med kosmologi, og som gad hjælpe mig en smule med det.

Tak på forhånd.

http://www.fys.dk/fipnet/6_kosmologi/62_opgaver/o_06.html

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2007 af Riemann

hvis universet tredobler sin størrelse er d2/d1=3.

Herefter er det bare at indsætte i formler ;)

Svar #2
22. februar 2007 af La Gioconda (Slettet)

vil bølgelængden så ændres tre gange??
Men... forstår ikke helt hvordan du når frem til 3?

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. februar 2007 af Riemann

Hvis nu vi siger at d1 er universets størrelse til tiden t1.

Tid tiden t2 er størrelsen af universet d2=3*d1.

Dvs.,

d2/d1=3*d1/d1=3

Svar #4
22. februar 2007 af La Gioconda (Slettet)

Jeg er ikke helt sikker, men er det her rigtigt:

a)

z=(lambda_2-lambda_1)/(lambda_1)
3*z=(3*lambda_2)-(3*lambda_1)/(3*lambda_1)
3*z=3*lambda_2

Her kan man jo netop se, at når z bliver 3 gange større så gør bølgelængden det også.

Det kan også være jeg tager helt fejl??

Svar #5
22. februar 2007 af La Gioconda (Slettet)

#3 Nåee.. jaa.. på den måde.. nu forstår jeg.

Men kunne man i princippet ikke også bruge den metode jeg har brugt ovenfor? eller er det helt galt?

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. februar 2007 af Riemann

Det du forsøger på i #4 giver ikke mening - hverken matematisk eller fysisk...

Hvis du har forstået den måde, som jeg foreslog, synes jeg, at du skal bruge den..


Svar #7
22. februar 2007 af La Gioconda (Slettet)

ok.
Så for at kunne beregne den tilhørende rødforskydning, sætter jeg vel bare 3 ind på (d2/d1)'s plads:

1+z=d2/d1
z=4

???

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. februar 2007 af Riemann

1+z=d2/d1
1+z=3
z=2

Svar #9
22. februar 2007 af La Gioconda (Slettet)

selvfølgelig...hehe... det må du undskylde, hvad gik der dog af mig..

Tusind tak for hjælpen. Nu kan jeg rolgt gå videre med de øvrige opgaver jeg har fået for, princippet i dem er nemlig det samme. Men der er bare en opgave til, som jeg ikke helt ved hvordan jeg løser. Jeg ville blive meget glad, hvis du også ville hjælpe mig med den. Opgaven består af to dele (a og b), men det er blot a'eren jeg ikke kan finde ud af.
I opgave a er der 4 spørgsmåle, jeg har svaret 24.000m/s på den første, og så kunne jeg ikke komme videre. Håber du også vil hjælpe mig med den. Her er et link der fører til opgaven:
http://www.fys.dk/fipnet/6_kosmologi/62_opgaver/o_07.html



Brugbart svar (0)

Svar #10
22. februar 2007 af Riemann

brug

v=c*z (z=0.08)

og prøv derefter at rode lidt med formlerne...

Svar #11
22. februar 2007 af La Gioconda (Slettet)

Jeg har forsøgt, men jeg kan vel ikke bruge ovenstående formel for at beregne afstanden til galaksen??
Altså jeg har fundet hastigheden, det er bare de øvrige spørgsmål jeg ikke kan svare på.
Jeg tænkte at jeg til beregning af afstanden måske skulle bruge denne formel: d2-d1=v*t
Jeg kender jo hastigheden, men jeg kender ikke værdien af t.

Brugbart svar (0)

Svar #12
22. februar 2007 af Riemann

Der står 3 formler:

d2 - d1 = v · t (*)

d1 = c · t (**)

z=(d2-d1)/d1 (***)

Du kender v og z ud fra sammenhængen v=c*z.

Af andre ubekendte i ligningerne (*), (**) og (***) er

d1,d2,t

Du har således 3 ligninger med 3 ubekendte, hvilket betyder, at problemet kan løses :)

Svar #13
22. februar 2007 af La Gioconda (Slettet)

Men hvordan gør jeg så det?
Vi har ikke rigtig lært det med at løse tre ligninger med tre ubekendte på skolen endnu.

Brugbart svar (0)

Svar #14
22. februar 2007 af Riemann

Det er sådan set bare slavearbejde / regnearbejde.

Isoler en af de ukendte i den første ligning og indsæt udtrykket i den anden...

Isoler en anden ubekendt i den nye ligning og indsæt i den tredje ligning...

Det er samme princip som 2 ligninger med 2 ubekendte

Svar #15
22. februar 2007 af La Gioconda (Slettet)

Ok, på den måde.

Er det her rigtig fremgangsmåde:

d2-d1=v*t
d1=c*t

z=(d2-d1)/d1
z=(v*t)/(c*t)
2=((24.000m/s)*t)/((300.000m/s)*t)
8,33*10^-5=t/300.000m/s
2,78*10^-10=t/t
2,78*10^-10=t

Indtil videre??

Skriv et svar til: Se her: z, Rødforskydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.