Biologi
Mættede og umættede fedtsyrer
25. februar 2007 af
Montavr (Slettet)
Det er sådan at umættede fedt er sundere end mættede fedt.. hvorfor er det egentlig det?.. Er det noget med at umættede fedt forbrændes hurtigt, eller er der ikk noget med det?
Jeg ved nemlig at smeltetemperaturen er lavere hos umættede fedt end hos mættede fedt, men betyder det så også at umættede fedt forbrændes hurtigere?
Ehmm jeg ved også at hvis man spiser meget mættede fedt så dannes der også mere kolesterol, end hvis man spiser umættede fedt. Og det er sådan at kolesterol fra mættede fedt ophobes i leveren, hvilket fører til formindset dannelse af LDL-partikler (low-density lipoprotein), som her også fører til en formindsket dannelse af LDL-receptorerne, som "samler" kolesterol fra blodet, så der fx. ikke sker åreforkalkninger i blodet. Men hvorfor er det egentlig ikke sådan med umættede fedt, altså at kolesterol fra umættede fedt ikke ophobes i leveren som kolesterol fra mættede fedt?..
Eller er det bare mig der har misforstået noget??. Håber i kan hjælpe, og jeg vil meget gerne have forklaring og begrundelse til alt det i skriver.
Mvh Montadhar Sabri
Jeg ved nemlig at smeltetemperaturen er lavere hos umættede fedt end hos mættede fedt, men betyder det så også at umættede fedt forbrændes hurtigere?
Ehmm jeg ved også at hvis man spiser meget mættede fedt så dannes der også mere kolesterol, end hvis man spiser umættede fedt. Og det er sådan at kolesterol fra mættede fedt ophobes i leveren, hvilket fører til formindset dannelse af LDL-partikler (low-density lipoprotein), som her også fører til en formindsket dannelse af LDL-receptorerne, som "samler" kolesterol fra blodet, så der fx. ikke sker åreforkalkninger i blodet. Men hvorfor er det egentlig ikke sådan med umættede fedt, altså at kolesterol fra umættede fedt ikke ophobes i leveren som kolesterol fra mættede fedt?..
Eller er det bare mig der har misforstået noget??. Håber i kan hjælpe, og jeg vil meget gerne have forklaring og begrundelse til alt det i skriver.
Mvh Montadhar Sabri
Svar #1
25. februar 2007 af nummer2 (Slettet)
Der er 3 fedttyper:
Mættede
Monoumættede
Polyumættede
Forskellen på disse er hvor mange bindinger de har(mættede har 1, mono har en dobbelbinding, or poly har en eller flere bindinger) - fedt er jo en lang kæde af kulstofatomer forbundet med disse bindinger.
en mættet vil se sådan ud: ¤-¤-¤-¤-¤
monoumættet: ¤-¤-¤=¤-¤
poly: ¤-¤=¤=¤=¤
Dobbeltbindinger ændrer fedtsyrenes fysiske og kemiske egenskaber, og dermed også kroppens behandling af dem.
- det er det bedste svar jeg kan komme med mht til kolesterol
Mættede
Monoumættede
Polyumættede
Forskellen på disse er hvor mange bindinger de har(mættede har 1, mono har en dobbelbinding, or poly har en eller flere bindinger) - fedt er jo en lang kæde af kulstofatomer forbundet med disse bindinger.
en mættet vil se sådan ud: ¤-¤-¤-¤-¤
monoumættet: ¤-¤-¤=¤-¤
poly: ¤-¤=¤=¤=¤
Dobbeltbindinger ændrer fedtsyrenes fysiske og kemiske egenskaber, og dermed også kroppens behandling af dem.
- det er det bedste svar jeg kan komme med mht til kolesterol
Svar #2
25. februar 2007 af nummer2 (Slettet)
hov så lige en fejl, mættede har ingen dobbeltbindinger overhovedet.
Skriv et svar til: Mættede og umættede fedtsyrer
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
