Matematik
brøk + grænseværdi
03. marts 2007 af
blomst89 (Slettet)
Forkort brøken
x^2 - 1 / x-1
beregn grænseværdien
lim (e^2x - 1 / e^x - 1)
x->0
x^2 - 1 / x-1
beregn grænseværdien
lim (e^2x - 1 / e^x - 1)
x->0
Svar #1
03. marts 2007 af rasmus_n (Slettet)
Jeg regner med at når du skriver x^2 - 1 / x-1 så mener du egentlig:
(x^2 - 1) / (x-1)
Det er dog ikke hvad du har skrevet, husk på hvad du lærte tilbage i starten af folkeskolen "først multiplicer/divider, så subtraher/adder"
Hint til den første: x^2-1 = (x+1)(x-1), prøv at sætte det ind i stedet for tælleren
Den anden burde være let når du har forkortet brøken. Ellers kan du bruge hvad du ved om grænseværdier for brøker; at:
lim (f(x)/g(x))
x->p
=
lim (f(x))
x->p
/
lim (g(x))
x->p
(Håber du kan læse dette)
(x^2 - 1) / (x-1)
Det er dog ikke hvad du har skrevet, husk på hvad du lærte tilbage i starten af folkeskolen "først multiplicer/divider, så subtraher/adder"
Hint til den første: x^2-1 = (x+1)(x-1), prøv at sætte det ind i stedet for tælleren
Den anden burde være let når du har forkortet brøken. Ellers kan du bruge hvad du ved om grænseværdier for brøker; at:
lim (f(x)/g(x))
x->p
=
lim (f(x))
x->p
/
lim (g(x))
x->p
(Håber du kan læse dette)
Svar #2
03. marts 2007 af rasmus_n (Slettet)
jeg har lavet en lille fejl i besvarelsen af den anden opgave. Havde ikke set at brøken var anderledes end i den første, men hvis du tager grænseværdien af tælleren og nævneren seperat burde det ikke være noget problem. Husk på at grænseværdien af en sum er lig med summen af grænseværdierne.
Svar #3
03. marts 2007 af sigmund (Slettet)
1) Brug den første kvadratsætning [(a+b)(a-b)=a²-b²] til at omskrive tælleren. Nu kan du forkorte noget ud. Prøv ad.
2) Funktionen er ikke defineret i x=0. Derfor er grænseværdien ikke lig funktionsværdien. Imidlertid kan vi dog omskrive e^2x - 1 vha. samme kvadratsætning som før (NB: e^2x kan skrives som (e^x)^2). Dermed får vi forkortet brøken til en funktion, der er defineret i x=0, følgelig er grænseværdien lig funktionsværdien i x=0.
2) Funktionen er ikke defineret i x=0. Derfor er grænseværdien ikke lig funktionsværdien. Imidlertid kan vi dog omskrive e^2x - 1 vha. samme kvadratsætning som før (NB: e^2x kan skrives som (e^x)^2). Dermed får vi forkortet brøken til en funktion, der er defineret i x=0, følgelig er grænseværdien lig funktionsværdien i x=0.
Skriv et svar til: brøk + grænseværdi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
