Matematik
f (x)=b*X^a
08. marts 2007 af
sarah 2804 (Slettet)
hej.. energibehover som funktion af fuglens vægt, kan beskrives ved en funktion af formen: f (x)=b*X^a
hvordan kan jeg så bestemme tallene a og b ?
håber nogen kan hjælpe mig lidt på vej .. på forhånd mange tak..
hvordan kan jeg så bestemme tallene a og b ?
håber nogen kan hjælpe mig lidt på vej .. på forhånd mange tak..
Svar #3
09. marts 2007 af Dandoe (Slettet)
først finder du a, hvilket du skal bruge 2 punkter til:
Så indsætter du x og y værdierne, så det kommer det til at se således ud:
Y1=b*X1^a
Y2=b*X2^a
Så sætter du dem overfor hinanden:
Y1/Y2=(b*X1^a)/(b*X2^a)
Så udgår b og du får:
Y1/Y2=X1^a/X2^a
Så kan du sætte a uden for parentes:
Y1/Y2=(X1/X2)^a
Her kan du tage logaritmen(både log og ln kan bruges) på begge sider:
ln(Y1/Y2)=a*ln(X1/X2)
a=log(Y1/Y2)/ln(X1/X2)
Så har du fundet a konstanten, hvorefter du bruger et af punkterne fra før og isolere b:
b=Y/X^a
Så indsætter du x og y værdierne, så det kommer det til at se således ud:
Y1=b*X1^a
Y2=b*X2^a
Så sætter du dem overfor hinanden:
Y1/Y2=(b*X1^a)/(b*X2^a)
Så udgår b og du får:
Y1/Y2=X1^a/X2^a
Så kan du sætte a uden for parentes:
Y1/Y2=(X1/X2)^a
Her kan du tage logaritmen(både log og ln kan bruges) på begge sider:
ln(Y1/Y2)=a*ln(X1/X2)
a=log(Y1/Y2)/ln(X1/X2)
Så har du fundet a konstanten, hvorefter du bruger et af punkterne fra før og isolere b:
b=Y/X^a
Skriv et svar til: f (x)=b*X^a
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
