Fysik

jeg opgi'r - hjælp rydbergformel - balmerserien

08. marts 2007 af arule (Slettet)
Hej

Håber du kan hjælpe mig!

Vi lavede et forsøg i klassen, hvor jeg ikke var tilstede pga. jeg skulle være til stede ved noget andet den dag, det var "lovligt" fravær. Jeg sidder nu og skriver rapport over det, og synes ikke rigtigt jeg forstår det - måske fordi jeg mangler data som gruppen ikke har skrevet ned?

Springer til databehandlingen:

1) Bølgelængderne for de fire synlige farver i Balmerserien beregnes ved hjælp af Rydbergformlen

2) Gitterkonstanten d beregnes ud fra oplysningen om antallet af spalter pr. mm – det er smart ar regne i nm.

3) For hver aflæst vinkel beregnes afbøjningsvinklen , hvor n angiver linjens orden

4) For hver kan man nu bestemme bølgelængden ud fra gitterligningen


I 1) har jeg rydbergformlen:

1/lambda = (1/m^2 - 1/n^2)

Hvilke tal skal der stå i stedet for m og n? (mener der skal stå 2 ved m?)

De data jeg fik fra gruppen:
(fi og lambda er det jeg skal regne ud, derfor der ikk står noget under)

Derudover har jeg at der er 600 streger pr. mm, som er lig med 1,667 * 10^-6 nm

Farve: lilla turkis grøn rød
n v fi lambda v fi lambda v v
1 190,0 187,5 185,8 181,4
2 173,0 168,7 164,4 152,6
3 153,0 143,5

Håber der lidt sammenhæng i det jeg har skrevet, er blevet rundt på gulvet efter at have kigget på det så længe, og så er det efterhånden blevet sent.

Svar #1
09. marts 2007 af arule (Slettet)

I øvrigt kender jeg også v0 = 204,5 grader

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. marts 2007 af kristina2900 (Slettet)

hej jeg kender ikke rydbergformel, men prøv at gå ind på formel.dk

held og lykke!

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. marts 2007 af mathon

se
http://peecee.dk/?id=33268


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. marts 2007 af Dandoe (Slettet)

m skal være 3, da det er Balmerserien.
n skal være det tal du fik i dine data, så de 190 under lilla skal have en n værdi på 1, 173 2 osv og så skal du efterfølgende bare isolere lambda i din formel, så for de 190 i lilla hedder den:
bølgelængde=1/(1/m^2-1/n^2)

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. marts 2007 af bl2k (Slettet)

Jeg er enig med Dandoe. m skal være 3, hvis jeg ikke havde smidt min rapport væk kunne jeg oploade den.. fik 11 tror jeg nok.

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. marts 2007 af 150972 (Slettet)

Hej med dig!

Johann Balmer påviste, at spektrallinjerne for hydrogen viste en simpel regelmæssighed. Bølgelængderne for de dengang fire kendte linjer i den synlige del af spektret kunne alle udtrykkes ved

lamda = (364,56nm)x ((n^2)/((n^2)-4))

hvordet hele tal n (=3,4,...) nummererer de forskellige linjer.

Johan Ryderg opstillede også en formel

1/lamda = Rx(1/m^2 - 1/n^2), hvor n = m+1, m+2, m+3,..

R = 4/364,56nm = 1,097 x 10^7 m^-1

for de forskellige værdier af m fremkommer forskellige serier af spektrallinjer der har navn efter deres opdagere.

Serien med m=2 hedder Balmerserien.

Gitterkonstanten d beregnes. Når gitteret havde 600 linjer pr mm svarende 6,0x10^-4 linjer pr.nm

d = 1/6,0x10^-4 linjer/nm = 6,66x10^3nm

man beregner bølgelængderne på følgende måde:

lamda = dxsin(teta) / n

De teoretiske(tabelværdier) værdier for bølgelængderne i hydrogenspektret er som sagt givet ved rydberg-fomlen. Argumentet for at kun Balmerserien kunne måles er følgende:

1/lamda = Rx(1/m^2 - 1/n^2), hvor n = m+1, m+2, m+3,..

<=> lamda = 1 / (Rx(1/m^2)-(1/n^2))

Dvs. at de værdier af bælgelængder I skal have fået skal ligge mellem 390nm og 780 nm (synligt lys)

Hvis m = 1 og n = m+1 ville lysets bølgelængde have været

Lamda = 1 / (Rx(1/m^2)-(1/n^2)) = 1 / 1,097x10^7m^-1x(1/1^2)-(1/2^2)) = 121,54 nm svarende til UV-lys!

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. marts 2007 af 150972 (Slettet)

Jeg ved ikke om det hjalp dig eller gjorde dig mere frustreret?

Hvis det er, er du meget velkommen til at skrive en mail.


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. marts 2007 af Bombadil (Slettet)

til #4 og #5

"m skal være 3, da det er Balmerserien."
Nej, det er ikke korrekt. Balmerserien forekommer ved overgang fra højere energiniveauer til m=2.

For m=3 kaldes det Paschenserien.

Svar #9
11. marts 2007 af arule (Slettet)

Sikker på at det ikke er n=2 ???

Skriv et svar til: jeg opgi'r - hjælp rydbergformel - balmerserien

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.