Fysik

entropi og boltzmann

12. marts 2007 af Mooch (Slettet)
Hej.

Min opgave går ud på følgende:

1.0 mol nitrogen er i den venstre side af en container, men en prop der stopper det for at komme ind i højre side. Proppen fjernes og gassens volumen fordobles. Hvad er entropi ændringen for denne irreversibel proces? Gassen antages som ideel.

Det svære kommer så i at beregningen skal lavet vedhjælp af boltzmanns ligning.

Jeg ved at det er S=k*ln*W

og entropi kan ligeledes udtrykkes som :
delta S=S2-S1=Q/T

Endvidere er der den ideele gas ligning pV=nRT som jeg kunne gøre brug af...
Men jeg ved ikke helt hvordan jeg skal anvende ligningerne med den minimume infomation.
Nogle ideer?

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. marts 2007 af chrisjorg (Slettet)

deltaS_system=(m_nitrogen)(R_nitrogen)(ln(v_final/v_initial)


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. marts 2007 af sapiens (Slettet)

hvis m = n i #1, så passer det. derudover bliver volumenet fordoblet, så v_final/v_initial = 2.
boltzmanns definition skal du ikke bruge til noget her :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. marts 2007 af sheaf (Slettet)

#2
Jo, det er netop det, der bedes om.

#0
Af Boltzmanndefinitionen fås entropiændringen

S2 - S1 = klog(W2) - klog(W1) = klog(W2/W1) (*)

hvor "subscript" 1 og 2 refererer til hhv. start og sluttilstand.

Tanken er at se forbindelsen mellem størrelsen af systemets entropi og sandsynligheden for at finde molekylerne fordelt på en bestemt måde.

Antag der er N molekyler i gassen. Tag fat i eet molekyle. Sandsynligheden for, at det efter ekspansionen befinder sig i V1 (startvolumet) er V1/V2. Tag et andet molekyle. Sandsynligheden for, at de begge befinder sig i V1 efter ekspansionen er (V1/V2)². Sandsynligheden for, at samtlige N molekyler er i V1 efter ekspanionen er da (V1/V2)^N.

Med denne ide in mente, forestil dig nu at V1 og V2-V1 inddeles i små, ens rumfangsenheder. Det antal måder, hvorpå molekylerne kan være fordelt i underinddelingerne af V1 er den termodynamiske sandsynlighed W1. Tilsvarende for W2.

Du skal nu kunne se at

W2/W1 = (V2/V1)^N (**)

Resten er indsættelse af (**) i (*) under anvendelse af N = n*N_A (n = antal mol, N_A = Avogadros konstant):

S2-S1 = klog(V2/V1)^N = knN_A*log(V2/V1)

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. marts 2007 af sapiens (Slettet)

ja ok, men resultatet giver det samme da k = R/N_A. at vi så ikke bruger Boltzmanns definition er en anden ting :)
derudover mener jeg også, at man i statistisk mekanik antager at partiklerne alle er ens, så man ikke kan skelne dem fra hinanden. problemet er så, at man i en beholder delt i to lige store V med to ens gasser på begge sider ikke får en entropitilvækst, når delevæggen fjernes, da man kan sætte den i igen og komme til starttilstanden igen, hvorimod hele processen er irreversibel, hvis gasserne er forskellige.
det vist nok for -paradokset, hvor lige er smuttet fra min hukommelse:)

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. marts 2007 af sheaf (Slettet)

#4
"ja ok, men resultatet giver det samme"

I opgaven er det metoden og ikke resultatet der er interessant.

Angående resten af #4:

Gibbs paradoks udspringer ikke af en underliggende antagelse om, at alle partikler er ens i enhver henseende. Den er en konsekvens af at entropien - i modsætning til energien - ikke er en fysisk egenskab ved mikrotilstanden af et termodynamisk system.

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. marts 2007 af sapiens (Slettet)

nåh... jajajaja, måske var jeg ikke ligefrem den mest kvalificerede til at hjælpe med opgaven, sådan er det jo :)

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. marts 2007 af sheaf (Slettet)

#6
Meningen med mine indlæg var ikke at kritisere dine kvailifikationer.

Mht. Gibbs-paradoks, bemærk venligst at der ikke _er_ noget paradoks. Gibbs selv forklarede selv elegant sammenhængen i 1870'erne.

Skriv et svar til: entropi og boltzmann

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.