Matematik
asymptoter
23. marts 2007 af
ljn (Slettet)
Er der nogle der kan forklare mig noget meget pædagogisk om asymptoter. Hvordan finder jeg dem? Jeg ved det er noget med polynomiers division, men er det det eneste jeg gør for at finde alle 3?forstår det ikke!
Er der nogle der kan forklare mig noget meget pædagogisk om asymptoter. Hvordan finder jeg dem? Jeg ved det er noget med polynomiers division, men er det det eneste jeg gør for at finde alle 3?forstår det ikke!
Svar #1
23. marts 2007 af mathon
1) lodret asymptote
findes typisk i brøk-funktioner med en nævner af typen
f(x) = T(x)/(x-a), hvor a>0 og T(x) et eller andet "udtryk" i x
x = a tilhører ikke definitionsmængden!!!
men når x--> a fra venstre --> (x-a) mod -"noget meget småt" lad os sige -10^(-12), så T/(x-a)--> -T(a)*10^12,
hvor |-T(a)*10^12)| --> oo
tilsvarende for x--> a fra højre men her med modsat fortegn.
Når vi altså lader x gå tilstrækkeligt tæt på værdien a, kan funktionens graf "erstattes" af grafen for den lodrette linje x=a, som kaldes lodret asymptote.
2) skrå asymptote
når f(x) er en polynomiumsbrøk hvor tællerpolynomiet er én grad højere end nævnerpolynomiet vil polynomiumsdivisionen give
f(x) = T(x)/N(x) = ax + b + c/N(x), hvor a,b og c er konstanter og a forskellig fra 0
for x --> +/-oo vil c/N(x)--> 0,
hvorfor f(x) --> ax + b
Når vi altså lader x gå mod +oo eller -oo, kan funktionens graf "erstattes" af grafen for den skrå linje x=ax+b, som kaldes skrå asymptote.
3) vandret asymptote
visse funktioner konvergerer mod en en reel værdi b, når x --> -oo eller +oo.
Når vi altså lader x gå mod +oo eller -oo, kan grafen for y=f(x) "erstattes" af grafen for den vandrette linje y=b, som kaldes vandret asymptote
findes typisk i brøk-funktioner med en nævner af typen
f(x) = T(x)/(x-a), hvor a>0 og T(x) et eller andet "udtryk" i x
x = a tilhører ikke definitionsmængden!!!
men når x--> a fra venstre --> (x-a) mod -"noget meget småt" lad os sige -10^(-12), så T/(x-a)--> -T(a)*10^12,
hvor |-T(a)*10^12)| --> oo
tilsvarende for x--> a fra højre men her med modsat fortegn.
Når vi altså lader x gå tilstrækkeligt tæt på værdien a, kan funktionens graf "erstattes" af grafen for den lodrette linje x=a, som kaldes lodret asymptote.
2) skrå asymptote
når f(x) er en polynomiumsbrøk hvor tællerpolynomiet er én grad højere end nævnerpolynomiet vil polynomiumsdivisionen give
f(x) = T(x)/N(x) = ax + b + c/N(x), hvor a,b og c er konstanter og a forskellig fra 0
for x --> +/-oo vil c/N(x)--> 0,
hvorfor f(x) --> ax + b
Når vi altså lader x gå mod +oo eller -oo, kan funktionens graf "erstattes" af grafen for den skrå linje x=ax+b, som kaldes skrå asymptote.
3) vandret asymptote
visse funktioner konvergerer mod en en reel værdi b, når x --> -oo eller +oo.
Når vi altså lader x gå mod +oo eller -oo, kan grafen for y=f(x) "erstattes" af grafen for den vandrette linje y=b, som kaldes vandret asymptote
Skriv et svar til: asymptoter
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
