Fysik

kan jeg få lidt hjælp?

30. marts 2004 af HappyHelle (Slettet)
Har fået hjemmeopgaver for - drejer sig om vejrballoner, densitet og idealgasligningen.

Nogen der har lyst til at kigge mine opgaver igennem og sige om jeg har gjort det rigtigt nok?

Takker

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2004 af erdos (Slettet)

Du kan vel starte med at lægge det herind... Det er sjældent, der er noget, som ikke bliver kigget igennem!

Svar #2
30. marts 2004 af HappyHelle (Slettet)

Ø18, side 211
Find molarmasserne for nitrogen, oxygen, argon og kuldioxid og vis ud fra kendskabet til luftens indhold af disse, at den gennemsnitlige molarmasse af luft er 29 g/mol.
Beregn dernæst antallet af molekyler i 1 cm3 luft ved temperaturen 20oC og et tryk på 1 atm.
1 mol = 6,02 * 10^23
Det nærmeste man i laboratoriet kan komme vakuum (dvs lufttomt) er et tryk på ca. 10^-16 atm. Til at frembringe dette lave tryk benyttes såkaldte diffusionspumper. Beregn antallet af molekyler i 1 cm3 luft ved dette tryk, hvis temperaturen er 20oC.

Lufts standarddensitet og gennemsnitlige molarmasse.
Gas Kemisk betegnelse Procentdel af almindelig luft Molarmasse
Kvælstof N2 78,09% 28,02g/mol
Ilt O2 20,95% 32,00g/mol
Argon Ar 0,93% 39,95g/mol
Kuldioxid CO2 0,03% 44,01g/mol
Neon Ne 0,0018% -
Helium He 0,00052 % -
Brint H2 0,00005 % -
Atmosfærisk luft (dvs. almindelig luft) næsten 100 %
Gennemsnitlige molarmasse af luft:

Antallet af molekyler :

Antallet af molekyler (lufttomt):





Ø22, side 212

Densiteten af vanddamp v/tryk på 1 atm og temperatur på 1000C

Vi benytter formelen : ρ = M/R * p/T

M er Molarmassen
R er gaskonstanten
p er trykket
T er temperaturen i K (Kelvin)

ρvanddamp: 0,029 kg/mol * 1013hPa
8,31 Pa*m3/mol*K 373K = 9,48kg/m3



Ø25, side 216

Kontrol af tabelværdi under 12oC

Δ : M/R * p/T : (18,02g/mol * 1402Pa) / (8,31 Pa*m3/mol*K * 285 K) = 10,7 g/m3


Vandamps densitet ved 30oC

ρdamp: (18,02g/mol * 4245 Pa) / (8,31 Pa* m3/mol*K*303 K) = 30,4 g/mol



Ø27, side 216

Duggen falder igen. Luftens temperatur over mosen er 22oC og den relative fugtighed er 60%. Nu bliver temperaturen pludselig mindre, og duggen falder. Hvor meget er temperaturen mindst faldet til?

Luftens temperatur: = 22oC

Relativ fugtighed: = 60 %






Ø29, side 223

En varmluftsballon med rumfanget 250 L fyldes med atmosfærisk luft, som har temperaturen 65oC. Uden for ballonen er temperaturen 10oC. Trykket både i ballonen og udenfor er 1024 hPa.

Beregn densiteten af den varme luft og af luften uden for ballonen.
Beregn opdriften på ballonen
Den tomme ballon vejer 82 g. Kan den lette?

Rumfang : = 250 L

Luftens temperatur i ballon: = 65oC
Udenfor temperatur: = 10oC

Trykket: = 1024 hPa

Densitet varm luft: ρ : (0,029kg/mol * 1024 hPa) / (8,31 pa*m3/mol*K*338 K) = 1,06 kg/m3

Densitet udenfor : ρ : (0,029kg/mol * 1024 hPa) / (8,31 pa*m3/mol*K*283 K) =1,26 kg/m3

Opdrift: ρluft*V*g
1,29kg/m3 * 250*10-3m3*9,82N/kg = 3,167 N

F tyn = m * g = 0,082 kg * 9,82N/kg = 0,81 N

Sammenligner vi dette med den fundne opdrift ser vi at ballonen vil lette da opdriften er større end tyngdekraften.

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. marts 2004 af erdos (Slettet)

Hmm... Der er sgu mange forvirrende "fejl-tegn"...

Svar #4
30. marts 2004 af HappyHelle (Slettet)

Ja det var oz det jeg frygtede, er vist nemmere at jeg sender til en mail - har det pænt stillet op i et worddokument - hvis nogle ville være så søde at hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. marts 2004 af iB (Slettet)

Du kan da smide den afsted ti [email protected] -Det kan godt være det lige tager lidt før jeg få kigget på den, men skal nok gøre det i aften.

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. februar 2011 af ballebobsen (Slettet)

 O2 (Oxygen) = 16*2 = 32g/mol ... derfor er der en fejl (slå evt. op i det periodiske system)


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. september 2021 af Rayman24722

#0 Har fået hjemmeopgaver for - drejer sig om vejrballoner, densitet og idealgasligningen.

Nogen der har lyst til at kigge mine opgaver igennem og sige om jeg har gjort det rigtigt nok?

Takker

jeg vil gerne spørge om hvilken bog du bruger hvor du har fået øvelserne fra


Skriv et svar til: kan jeg få lidt hjælp?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.