Fysik
Konstruktion af v(s)-graf
24. marts 2007 af
atten (Slettet)
Opgaven lyder: "Det er en god tommelfingerregel at en fordobling af en bils fart fører til en firedobling af bremselængden.
Hvordan kan denne tommelfingerregel forklares rent fysisk?"
Jeg regner med det er en form for v(s)-ligning, men jeg kan ikke rigtig få styr på det...
Hvordan kan denne tommelfingerregel forklares rent fysisk?"
Jeg regner med det er en form for v(s)-ligning, men jeg kan ikke rigtig få styr på det...
Svar #1
25. marts 2007 af Riemann
Den kinetiske energi af bilen er givet ved T=1/2*m*v^2.
Og bremselængden er proportional med den kinetiske energi.
Og bremselængden er proportional med den kinetiske energi.
Svar #2
25. marts 2007 af atten (Slettet)
Tak, men du må lige forklare betegnelserne for mig... T er den kinetiske energi? m er hvad?
Jeg tror desuden det er meget lidt sandsynligt jeg skal have noget med den faktiske energi at gøre, da vi kun har beskæftiget os med sammenhænge mellem hastighed, strækning, tid og acceleration. Kan du hjælpe mig med at beskrive tommelfingerreglen vha. disse?
Jeg tror desuden det er meget lidt sandsynligt jeg skal have noget med den faktiske energi at gøre, da vi kun har beskæftiget os med sammenhænge mellem hastighed, strækning, tid og acceleration. Kan du hjælpe mig med at beskrive tommelfingerreglen vha. disse?
Svar #3
25. marts 2007 af Riemann
i det ovenstående er m massen..
Du kan også se på problemet således:
Sammenhængen mellem tilbagelagt vejlængde s og starthastighed v0 er:
s=-1/2*a*t^2+v0*t (*)
hvor -a er accelerationen, som er modsat rettet starthastigheden (vi regner på tilfældet, hvor a er konstant).
Ved at sætte ds/dt = 0 og løse for t findes tidspunktet, hvor bilen holder stille (idet ds/dt jo er hastigheden):
ds/dt = -at+v0 =>
t=v0/a (satte ds/dt=0 )
Ved at indsætte dette i (*) fås umiddelbart:
s = -1/2*a*(v0/a)^2+v0*(v0/a)
=1/2 * v0^2/a
Heraf ses det, at bremselængden er proportionel med kvadradet af starthastigheden.
Du kan også se på problemet således:
Sammenhængen mellem tilbagelagt vejlængde s og starthastighed v0 er:
s=-1/2*a*t^2+v0*t (*)
hvor -a er accelerationen, som er modsat rettet starthastigheden (vi regner på tilfældet, hvor a er konstant).
Ved at sætte ds/dt = 0 og løse for t findes tidspunktet, hvor bilen holder stille (idet ds/dt jo er hastigheden):
ds/dt = -at+v0 =>
t=v0/a (satte ds/dt=0 )
Ved at indsætte dette i (*) fås umiddelbart:
s = -1/2*a*(v0/a)^2+v0*(v0/a)
=1/2 * v0^2/a
Heraf ses det, at bremselængden er proportionel med kvadradet af starthastigheden.
Skriv et svar til: Konstruktion af v(s)-graf
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
