Fysik

halveringstid

30. marts 2004 af chrelle (Slettet)
Hejsa.. Håber virkeligt at nogle kan hjælpe mig!

Har siddet med en opgave i over en halv time, og kan ikke komme den til livs..
Er der nogle som kan hjælpe?

Den lyder således:

I en prøve af pB-211, er aktiviteten A(t) som funktion af tiden t givet ved
A(t) = 83000 * 0,981t.
hvor t er målt i minutter og A(t) i Bq.

1)Beregn halveringstiden og henfaldskonstanten af henfaldet Pb-211?

2) Bestem aktiviteten A(10) og antallet af tilbageværende Pb-211 kerner i prøven efter 10 minutter!

Please hjælp mig.

Venligst hilsen Mig.

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2004 af erdos (Slettet)

For det første hedder formlen vel A(t) = 83000 * 0,981^t.


1) Jeg går ud fra at aktiviteten er 83000 Bq ved tiden 0. Når mængden af PB-211 er halveret er aktiviteten halveret og du skal altså bestemme x til 41500 Bq.

Henfaldskonstanten, k, er ln(2) over din halveringstid.

2) Bestemmelse af A(10) gøres ved at sætte 10 ind på t's plads. Du har så din aktivitet. Antallet af kerner burde du så kunne bestemme ved formlen A=k*N.

Svar #2
30. marts 2004 af chrelle (Slettet)

Okay, tusind tak for hjælpen.. lige et spørgsmål til dine svar:

1) forstår godt at halveringen af 83000 Bq er 41500 Bq, men problemet lægger i, at jeg ikke har fundet ud af hvor lang tid det tager?

hvad menes In(2) over halveringstiden?

2) altså 10 sættes ind i formlen, så den ser således ud:

A(t) = 83000 * 0,981^10?


På forhånd tak mange gange...

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. marts 2004 af erdos (Slettet)

1) Du skal bestemme x til funktionsværdien 41500.

Altså løse ligningen A(t) = 41500 = 83000 * 0,981^t. Du isolerer t.

ln(2) over halveringstiden betyder, at du skal have ln(2) i tælleren og det netop fundne tal i nævneren.

2) Ja...

Hygge...

Svar #4
30. marts 2004 af chrelle (Slettet)

Okay tak, nu forstår jeg det bedre, det eneste jeg ike forstår er stadig 1) den med halveringstiden. Vil du gøre mig den store tjeneste, bare at prøve at udregne 1). Så jeg kan prøve bagefter, så jeg forstår det?
Det er det eneste, resten kan jeg godt nu.

Så ville du være en stor hjælp - og jeg takker stadig.


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. marts 2004 af erdos (Slettet)

A(t) = 83000 * 0,981^t = 41500 <=>

0,5 = 0,981^t <=>

ln(0,5) = t * ln(0,981) <=>

t = (ln(0,5))/(ln(0,981))

hvilket ca. giver 36 minutter...

Det var bare sådan...

Hygge...

Svar #6
30. marts 2004 af chrelle (Slettet)

Perfekt du har lige reddet min dag.
Takker mange gange.

Ses..

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. marts 2004 af erdos (Slettet)

Det var sgu da halv nice... Hygge dér!

Brugbart svar (0)

Svar #8
30. marts 2004 af sontas (Slettet)

virker underligt at I skal bruge log eller ln regneregler i 9. klasse ;).

Brugbart svar (0)

Svar #9
30. marts 2004 af erdos (Slettet)

#8 tror også der må være sket en fejl i hans beskrivelse... (-;

Svar #10
30. marts 2004 af chrelle (Slettet)

Ja, det er sandt, men har ikke rigtigt fået opdateret den! Går i 2.G!
Nu når jeg har jer, vil jeg gerne spørge om spørgsmål 2) - igen :o)

A(10) har jeg fået til 68512,2.

K må så være 10 min. altså 600 s.

Skal jeg så sige:
N= A*k <=> 68512,2*600 =41107320! Der bliver jeg ligesom LOST! hvad er næste trin?

Brugbart svar (0)

Svar #11
30. marts 2004 af erdos (Slettet)

A=k*N <=> N = A/k

A finder du rigtigt nok i 2), men k er din henfaldskonstant fra 1)!! N angiver antallet af kerner.

Svar #12
30. marts 2004 af chrelle (Slettet)


Okay, men henfaldskonstanten fra 1)er


36,13min. = 2167,8

er 0,6931/2167,8 = 0,000319723 s^-1.

kan det passe at jeg har lavet en fejl her?

Brugbart svar (0)

Svar #13
31. marts 2004 af erdos (Slettet)

Udregning af halveringstid ser ud til at være korrekt. Normalt angiver jeg henfaldskonstanten som ln(2)/x, hvor x er halveringstiden. Lad være at regne det ud.

Skriv et svar til: halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.