Biologi
Motorisk slaphed?
08. april 2007 af
Odenseboy (Slettet)
Hej.
Jeg er ved at læse biologi, og er igang med sygdommen PWS. Som det fremgår af teksterne kan jeg se, at symptomerne på PWS er bl.a. motorisk slaphed og voldsom appetit, hvilket jeg ikke rigtig kan forstå, da disse symptomer henføres til nedsat funktion af hypothalamus. Hvordan kan en nedsat funktion af hypo. give motorisk slaphed og voldsom appetit? Er det noget I/du kan give mig en forklaring på?
Jeg er ved at læse biologi, og er igang med sygdommen PWS. Som det fremgår af teksterne kan jeg se, at symptomerne på PWS er bl.a. motorisk slaphed og voldsom appetit, hvilket jeg ikke rigtig kan forstå, da disse symptomer henføres til nedsat funktion af hypothalamus. Hvordan kan en nedsat funktion af hypo. give motorisk slaphed og voldsom appetit? Er det noget I/du kan give mig en forklaring på?
Svar #2
09. april 2007 af stud.med (Slettet)
Hypothalamus består af en forfærdelig masse centre der styrer alt mellem himmel og jord i kroppen.
Mht til fødeindtag forekommer to centre i hypothalamus.
•Ventromediale nucleus = Mæthedsfornemmelse
•Laterale nucleus = Sultfornemmelse
PWS påvirker bl.a. disse centre så selvom maven er fuld og blodet er fyldt med næringsstoffer så forekommer stadig sultfornemmelse.
Den specifikke virkemåde for PWS's indflydelse her vides ikke.
Den motoriske slaphed (hypotoni) kan heller ikke forklares, men der findes teorier om at PWS indvirkning på væksthormoner har en finger med i spillet.
PWS hæmmer som sagt dannelsen af væksthormon hvilket fører til at PWS patienter oftest er små og slappe. Væksthormon er vigtig for alle "vokseprocesser" i kroppen, og er især vigtig i vækstfasen - 0-20års alderen. Hvis ikke væksthormoner er til stede bliver musklerne m.m. mindre i forhold til en jævnaldrende og dermed øget slaphed.
Derudover påvirker PWS, CNS - det centrale nervesystem (hjernen og rygmarven). Vores muskeltonus styres hovedsageligt af nervesignaler fra CNS til musklerne, så hvis hypothalamus der jo er en del af CNS påvirkes negativt vil disse muskeltonus signalerne nok også påvirkes negativt.
Mht til fødeindtag forekommer to centre i hypothalamus.
•Ventromediale nucleus = Mæthedsfornemmelse
•Laterale nucleus = Sultfornemmelse
PWS påvirker bl.a. disse centre så selvom maven er fuld og blodet er fyldt med næringsstoffer så forekommer stadig sultfornemmelse.
Den specifikke virkemåde for PWS's indflydelse her vides ikke.
Den motoriske slaphed (hypotoni) kan heller ikke forklares, men der findes teorier om at PWS indvirkning på væksthormoner har en finger med i spillet.
PWS hæmmer som sagt dannelsen af væksthormon hvilket fører til at PWS patienter oftest er små og slappe. Væksthormon er vigtig for alle "vokseprocesser" i kroppen, og er især vigtig i vækstfasen - 0-20års alderen. Hvis ikke væksthormoner er til stede bliver musklerne m.m. mindre i forhold til en jævnaldrende og dermed øget slaphed.
Derudover påvirker PWS, CNS - det centrale nervesystem (hjernen og rygmarven). Vores muskeltonus styres hovedsageligt af nervesignaler fra CNS til musklerne, så hvis hypothalamus der jo er en del af CNS påvirkes negativt vil disse muskeltonus signalerne nok også påvirkes negativt.
Skriv et svar til: Motorisk slaphed?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
