Matematik
Cirklens ligning
09. april 2007 af
ElectrcBoogie (Slettet)
Ja jeg skal jo have skrevet følgende om:
x^2-8x+y^2+4y-30=0
Det skal passe ind i formlen:
(x-a)^2+(y-b)^2=r^2
Jeg har aldrig fået fat i fremgangsmåden..
x^2-8x+y^2+4y-30=0
Det skal passe ind i formlen:
(x-a)^2+(y-b)^2=r^2
Jeg har aldrig fået fat i fremgangsmåden..
Svar #1
09. april 2007 af Esbenps
Du kender de almindelige formler, som
(a+b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab.
Hvis nu du kun har a^2 + b^2, så kan man omskrive sådan her:
a^2 + b^2 = (a+b)^2 - 2ab.
Man kan også have den på formen:
a^2 + 2ab = (a+b)^2 - b^2. (*)
Eksempel: Du har i din ligning øverst x^2 -8x. Dette er det samme som x^2 - 2*4*x. Det sidste led ligner lidt det dobbelte produkt af 4 og x. Dvs. man kan nu få
x^2 - 8x = (x-4)^2 -4^2.
Her er formen (*) benyttet...
(a+b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab.
Hvis nu du kun har a^2 + b^2, så kan man omskrive sådan her:
a^2 + b^2 = (a+b)^2 - 2ab.
Man kan også have den på formen:
a^2 + 2ab = (a+b)^2 - b^2. (*)
Eksempel: Du har i din ligning øverst x^2 -8x. Dette er det samme som x^2 - 2*4*x. Det sidste led ligner lidt det dobbelte produkt af 4 og x. Dvs. man kan nu få
x^2 - 8x = (x-4)^2 -4^2.
Her er formen (*) benyttet...
Svar #2
09. april 2007 af ElectrcBoogie (Slettet)
Okay, men hvordan udnytter jeg dette dette til at få den endelige ligning for cirklen?
Skriv et svar til: Cirklens ligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
