Samfundsfag

Kinas økonomi

13. april 2007 af Laura K (Slettet)
hej
jeg har fået en opgave med nogle spørgsmål og her er nogen af dem jeg har haft svært ved at gennemskue håber i kan hjælpe mig lidt på vej. på forhånd tak :)

1. er der nogen der har hørt noget om "før tordenskraldet i kina"? Og hvad?

2. er der nogen der har hørt noget om,om kinas økonomi skal have store konsekvenser for den globale opvarmning

3. er der nogen der har nogle handlemulighedei forhold til de store miljømæssige komsekvenser af forsat økonomisk vækst i verden
f.eks. - hvad kan du gøre i din hverdag
- hvad kan danmark gøre som stat gøre
- hvad kan det internationale samfund gøre for eksempel EU og FN?

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2007 af Judson (Slettet)

Jeg kan forsøge at hjælpe dig..

1. er der nogen der har hørt noget om "før tordenskraldet i kina"? Og hvad?
Det ved jeg ikke noget om..

2. er der nogen der har hørt noget om,om kinas økonomi skal have store konsekvenser for den globale opvarmning
Kinas økonomi vokser esktremt i øjeblikket og uden omtanke for miljøet. Kina bruger enorme mængder af kul for at få energi nok til deres fabrikker samt privatforbrug. Det medfører at Kina er blandt de største trusler mod den globale opvarmning.

3. er der nogen der har nogle handlemulighedei forhold til de store miljømæssige komsekvenser af forsat økonomisk vækst i verden
f.eks. - hvad kan du gøre i din hverdag
- hvad kan danmark gøre som stat gøre
- hvad kan det internationale samfund gøre for eksempel EU og FN?

Spørgsmål tre forstår jeg ikke helt - er det her ikke mere Geografi?

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. april 2007 af Max Poulsen (Slettet)

Jeg har et par ideer til dine spørgsmål.

Jeg er studerende på Århus Erhvervsakademi og er i øjeblikket i praktik i Shanghai "Kina" for hvilket jeg dog kun kan tale.

først. Jeg har heller ikke hørt om "Før tordenskraldet i kina"

NO. TO
Som situationen ser ud lige nu i Kina er der en enorm vækst på markedet. Det er ikke unormalt at virksomheder oplever vækst på 50-60% specielt mange af de virksomheder som har outsourcet dele af deres produktion til underleverandører og som sammentidigt har valgt at penetrere markedet. Grunden til at specielt udenlandske virksomheder oplever en enorm vækst i kina er som oftest at de har en langt større erfaring fra andre markeder, og derfor har en professionel tilgang til udfordringerne.

Det er mange gange blevet bebudet at kinas økonomi vil briste inden for få år. men realiteten er at statestikkerne gang på gang viser noget andet. Der kan være flere grunde til denne tendens. Men de to som jeg mener er de vigtigste er at, en meget stor del af de kinesiske virksomheder er statsejede virksomheder. Mange banker samt lokale industriparker er ejet af den kinesiske stat, hvilket betyder at der er enorme statslige interesser involveret i landets virksomheder. en stor andel af udenlandske virksomheder, er såkaldte joint ventures hvor virksomheden indgår strategisk samarbejde med et kinesisk firma, for derved at at lette processen for opstart af virksomheder.

I forbindelse med de store statslige interesser, sammenholdt med at kina stadigt er et kommunistisk land med en central regering, er der visse fordele for landet. Det skønnes at kinas handelsbalance idag indbringer godt 200 Mia USD om året, og hovedparten af dette overskud bruges til geninvesteringer. Dette vil naturligvis have indflydelse på den globale opvarmning, men til det kan jeg sige at flere af de industriparker som idag er blevet oprettet har indført meget strenge miljøkrav. i første omgang til nye virksomheder, og senere vil dette også omfatte eksisterende virksomheder. I nogle tilfælde ses det endda at kravene er skrappere end dem der er retningsgivende inden for EU.

For til sidst at svare på dit 3. spørgsmål om hvad det internationale samfund det kan gøre så er svaret egentligt ret simpelt. JEG mener at vi skal fortsætte den linie som vi allerede køre på nuværende tidspunkt. Mange internationale virksomheder føler et medansvar for den globale opvarmning, og derfor også et medansvar for at bekæmpe den, og mange af de virksomheder jeg har besøgt (Hovedsaligt danske virksomheder) har implementeret koncernens Code of Conduct i deres kinesiske virksomheder. Der er efterhånden så mange internationale interesser i kina at centralregeringen også er begyndt at bekymre sig om miljø problemer, selv den almene kineser begynder at være utilfreds med miljøet, og mange planer ligger allerede nu på tegnebrættet for oprydning i landet. (Se evt. målene for OL 2008 i Beijing og Expo 2010 i Shanghai)

Det vi kan gøre.

- fortsætte med at lægge pres på underleverandører således at de over holder code of conduct.

- fortsætte en dialog på de internationale klimakonferencer.

- fortsætte med at udvikle de teknologier som kan hjælpe med reducering, oprydning etc. og gøre landene til bedre steder at leve.


Det var en ordentligt smøre håber du kan bruge det. Du kan altid skrive hvis du har yderligere spørgsmål.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2007 af Max Poulsen (Slettet)

Og så lige aligevel!

Dit første spørgsmål andgående "Før torden skraldet i kina" Jeg vil umiddelbart tro at det henviser til en kronik i Jyllands peteren, Af vores miljøminister Connie Hedegaard.

du kan finde artiklen her:
http://www.mim.dk/NR/rdonlyres/323423BF-B411-4101-9BFD-0577BE1A2ED0/0/04_kina_kronik.pdf

Skriv et svar til: Kinas økonomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.