Fysik

Radioaktivtet - Stråling

16. april 2007 af L-S (Slettet)
Jeg sidder med en fysikrapport, hvor jeg skal vurdere følgende:

I hærens lærebog står der: ”l praksis bliver styrken af den radioaktive stråling, halveret af f.eks. 4 cm stål, 12 cm beton, 13 cm mursten, 13-23 cm jord (fast eller løs) og 35 cm træ.”

En almindelig husvæg er, lad os sige 26 centimeter (for afrundingens skyld).
Dvs. strålingsmængden kommer ned på 100/2/2, altså 25 %. Men jeg ved ikke hvornår det ikke er skadeligt mere?

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2007 af Riemann

Enhver stråling er vel skadelig i et eller andet omfang.

Men det giver ikke mening at sige, at en stråling ikke er farlig mere, når intensiteten er aftaget til 25 % (eller et andet procenttal), når man ikke kender den oprindelige intensitet.

Hvis ikke du direkte er blevet bedt om at vurdere, hvor skadelig en stråling er, så vil jeg tro, at du sagtens kan udelade dette af din rapport.

Svar #2
17. april 2007 af L-S (Slettet)

Der står:
"Hvis vi et øjeblik glemmer bombens øvrige virkninger, tryk, jordskælv, varme, yder et almindeligt dansk parcelhus så tilstrækkelig beskyttelse?"

"En dansk bunker, model 1940 , har en vægtykkelse på ”en fod” = 32 cm beton.
Yder en sådan bunker nogen tilstrækkelig beskyttelse?"

Disse to skal jeg svare på. Men som du selv siger, er det jo umuligt at vurdere. Så jeg tror bare jeg sløjfer disse to opgaver.

Svar #3
17. april 2007 af L-S (Slettet)

...
Så er der også lige en anden opgave jeg er i tvivl om:
"Den matematiske model for beskyttelse mod stråling kan findes i lærebogen , og fører frem
til det følgende udtryk for intensiteten y (antal gammafotoner/sek)
som funktion af pladetykkelsen x"

Y = b*a^x

Da vi begynder med værdien 100% - er b lig med 100.
Find frem til værdien for a.
Jeg kender Y, som ved 100 % stråling er 3277.
x er pladetykkelsen; i starten er denne 0 mm.
3277 = 100*a^0
Dette kan man jo ikke regne, da det umuligt kan gå op?
Hvis nu jeg så indsætter intensiteten og pladetykkelsen fra næste måling:
2575 = 79*a^2
giver a = 5,7 / -5,7
Indsat i formlen for a:
a = 1 + (r/100)
giver dette -660 / 460 alt efter om jeg bruger det positive eller negative resultat.

De -660 passer jo nogenlunde med hvad der er aftaget (3277-2575), så er dette et okay resultat?
Jeg er nemlig i tvivl om jeg har gjort det helt forkert :/

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. april 2007 af Riemann

Du skal sætte b lig 3277 (du har sat den lig 100..).. Så burde du få noget mere fornuftigt.

Svar #5
17. april 2007 af L-S (Slettet)

Det kan jeg vel ikke bare; jeg skal jo bruge den procentvise strålingsintensitet til noget?

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. april 2007 af Riemann

du kan i princippet vælge begge dele.


Hvis du vælger at sætte b=100 er y lig procentdelen af den oprindelige strålingsintensitet.

Hvis du derimod væger b=3277 er y lig strålingsintensiteten (Dvs., gammafotoner pr sek).

Svar #7
17. april 2007 af L-S (Slettet)

Men hvis jeg skal relatere værdien for "r" til min graf, tegnet på semi-log-papir (den aftager med ca. 10-15 % for hver enhed jeg går ud af x-aksen), hvad er så bedst? Jeg kan ikke umiddelbart finde nogen relation...

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. april 2007 af Riemann

Jeg ville regne med intensiteten angivet i gamma-fotoner pr sek og dermed plotte (r,I), hvor r er afstanden og I er intensiteten.

(jeg går ud fra at du omtaler "værdien for r" mener afstanden...)

Svar #9
17. april 2007 af L-S (Slettet)

Jeg skal være ærlig og sige, at jeg rent faktisk ikke ved hvad r er et tal for. Vi har bare fået det oplyst; men i og for sig er det jo også underordnet.
Men:
"Du skal have den samlede pladetykkelse i mm langs x-aksen, og den procentvise gennemgang op langs med y-aksen (100% svarer således til 0 plader). "

Brugbart svar (0)

Svar #10
17. april 2007 af Riemann

ok. så skal b være 100.

Men for at udregne a skal du lave en regression på dine målepunkter (du må ikke bare pille 2 ud) eller også plotte dine resultater på log-papir og indtegne den bedste rette linje.

Skriv et svar til: Radioaktivtet - Stråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.