Matematik

Logik?

19. april 2007 af AnnaJosefine (Slettet)
Jeg søger mulige forklaringer på, hvordan dette kan lade sig gøre:

http://i2-images.tv2.dk/s/68/1720468-1e9ebd52d45463ffa90f8a8299dab991.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2007 af blackduck (Slettet)

Det er et synsbedrag. Hypotenusen er bøjet. Se fx. http://en.wikipedia.org/wiki/Missing_square_puzzle eller søg på "missing square" på google. Jeg mener også det er blevet diskuteret her på studi før.

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. april 2007 af DanniBred (Slettet)

Ej, hvor 'spukie' :D

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2007 af Esbenps

#2
Tror det staves 'spooky' :-)

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. april 2007 af Mimical (Slettet)

Det minder lidt om følgende:

Tre personer spiser på restaurant (i meget gamle dage!). Regningen lyder på 10 kr. til hver, i alt 30 kr. Tjeneren modtager pengene og giver dem til værten, som beslutter sig til at give 5 kr. i rabbat. Han sender tjeneren tilbage med pengene. Tjeneren kan ikke dele de 5 kr. i tre dele og beslutter sig for at beholde 2 kr. De tre gæster får altså 1 kr. tilbage hver. de har således betalt 9 kr. hver i alt 27 kr. + 2 kr. som tjeneren har taget i alt 29 kr. Oprindeligt var der jo 30 kr. hvor i alverden er den sidste krone?

Svar #5
19. april 2007 af AnnaJosefine (Slettet)

#1
Ja, jeg opdagede også, at hypotenusen er bøjet. Men jeg printede billedet ud og lagde dem oven på hinanden, hvor det var en minimal forskel, der var. Derfor formodede jeg ikke, at den lille forskel kunne udgøre så stort et "hul", som firkantet udgør.

#2
Hehe, ja, den er lidt tricky.

Svar #6
19. april 2007 af AnnaJosefine (Slettet)

#4
Ja, jeg har hørt noget lignende før. Vil du komme med en forklaring? :)

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. april 2007 af Mimical (Slettet)

Det bedste jeg kan gøre er følgende:

30=10+10+10 hvilket er et sandt udsagn.
25+5=9+9+9+2 som er et falsk udsagn.

Man kan altså ikke regne på den måde, selv om det umiddelbart lyder logisk, så er det det ikke.

Svar #8
19. april 2007 af AnnaJosefine (Slettet)

Gæsterne skal oprindeligt af med 30 kr. Så bliver det nedsat til 25. Dividerer man dette tal med tre, skal hver gæst betale 8 1/3 kr. Gæsterne betaler her for meget, da de betaler 9 kr. hver. Det vil altså sige, at der bliver 2/3 kr. til overs for hver gæst. (2/3)*3 = 2, og der er tjenerens 2 kr.

Brugbart svar (0)

Svar #9
19. april 2007 af DanniBred (Slettet)

#3 lige præcis.. :D

Brugbart svar (0)

Svar #10
20. april 2007 af Mimical (Slettet)

#8 Ja, der fik du den "lige i øjet"!

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. april 2007 af Esbenps

#6
Forklaringen er, at man ikke skal lægge de to kroner til de 27 kr. man skal trække dem fra. Trækker man dem fra, så får man de 25 kr. som de skulle betale (med rabat).

Jeg synes, det hjælper at forestille sig det i puljer. Når mændene forlader restauranten og tjeneren har modtaget de 5 kr. så er der 25kr. hos kokken og 5 kr. hos tjeneren.
Efter han giver dem 3 kr. tilbage, er der 25 kr. hos kokken, 3 kr. hos mændene og 2 kr. hos tjeneren. Det giver skam 30 kr.

Man forvirres af, at man siger, at de har betalt 27kr. og at man så bagefter lægger de 2 kr. til. Men dette har man jo allerede gjort én gang. De 27 kr. er jo udregnet som de 25 kr. + 2 kr, som mændene har måttet betale og derfor ikke har længere. Differencen er de penge, som mændene har fået tilbage...

Svar #12
20. april 2007 af AnnaJosefine (Slettet)

#11

Ja, du har helt ret. Min metode i #8 var så bare en anden måde at regne det ud på. Men det går nemlig ud på, meget logisk, at man skal "regne bagud" :)

Brugbart svar (0)

Svar #13
20. april 2007 af stræber-pigen (Slettet)

Hypotenusen er bøjet..

Brugbart svar (0)

Svar #14
20. april 2007 af Esbenps

#13
GUD, er du sikker? :-)

Svar #15
20. april 2007 af AnnaJosefine (Slettet)

#13
Yep, det har du helt ret i. Samtlige beviser er fremført i form af hjemmesider:

1) http://images.google.dk/imgres?imgurl=http://www.tayloredge.com/bits-n-pieces/puzzles/trigrid.jpg&imgrefurl=http://www.marktaw.com/blog/TheTriangleProblem.html&h=368&w=744&sz=68&hl=da&start=20&um=1&tbnid=0Bmd03F-_l3B6M:&tbnh=70&tbnw=141&prev=/images%3Fq%3Dmissing%2Bsquare%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dda%26sa%3DN

2) http://en.wikipedia.org/wiki/Missing_square_puzzle

3) http://www.coolopticalillusions.com/missingsquare.htm


Svar #16
20. april 2007 af AnnaJosefine (Slettet)

Okay, første link gik lidt galt. Måske det gør det igen, men jeg prøver at give jer en chance for at finde det:

http://images.google.dk/imgres?imgurl=http://www.tayloredge.com/bits-n-pieces/puzzles/trigrid.jpg&imgrefurl=http://www.marktaw.com/blog/TheTriangleProblem.html&h=368&w=744&sz=68&hl=da&start=20&um=1&tbnid=0Bmd03F-_l3B6M:&tbnh=70&tbnw=141&prev=/images%3Fq%3Dmissing%2Bsquare%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dda%26sa%3DN

Svar #17
20. april 2007 af AnnaJosefine (Slettet)

Tja, det er åbenbart umuligt. Men fandt det under googles billedresultater, da jeg brugte søgeordet "missing square".

Brugbart svar (0)

Svar #18
20. april 2007 af SomeOneMore (Slettet)

#16 Du kan evt. gøre brug af shortlink.dk (eller makeashorterlink.dk, masl.dk - samme side alle 3) http://shortlink.dk eller kortlink.dk http://kortlink.dk
Foretrækker selv den første.

Svar #19
20. april 2007 af AnnaJosefine (Slettet)

#18

Mange tak :) Her er linket så: http://shortlink.dk/4ae7cb1d

- Der er en udførlig beskrivelse af, hvordan det kan lade sig gøre, at der kommer en firkant i overskud.

Skriv et svar til: Logik?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.