Matematik

Punkter og vektor

25. april 2007 af viggojensens (Slettet)
Jeg skal opskrive vektorerne for BC og AC ud fra punkterne:

A(5,1), B(9,4), C(1+2t,3+t)

Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2007 af Riemann

Brug indskudsreglen. Såvidt jeg husker er den

,

(tjek selv efter i din bog)

hvor A og B er punkter og O er koordinatsystemets begyndelsespunkt

Svar #2
25. april 2007 af viggojensens (Slettet)

forstår jeg ikke`??

Svar #3
25. april 2007 af viggojensens (Slettet)

jeg ville egentlig bare gerne vide hvordan jeg får punkt C til at være noget brugbart... dvs en vektor uden en ubekendt (t)..

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. april 2007 af Riemann

jeg laver den første for dig:

Ved at bruge indskudssætningen fås:

BC = OC - OB = (1+2t,3+t) - (9,4) = (2t-8, t-1)

Prøv selv med AC på tilsvarende vis (jeg skal nok rette dig hvis du laver noget forkert ;) )

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. april 2007 af Riemann

#3
Selvom t indgår i vektoren fra O til C, kan du regne på den som med alle andre vektorer...

Svar #6
25. april 2007 af viggojensens (Slettet)

nåå.. er det bare det... så vidste jeg det godt... :P

og den anden er (2t-4,2t)

jeg skal finde ud af hvad t skal være for at de står vinkelret på hinanden...
derfor:

0=(2t-8)*(2t-4)+(t-1)*(t+2)

Men når jeg regner parenteser og samler sammen og vil regne diskriminanten bliver den negativ... kan det passe?

Brugbart svar (0)

Svar #7
25. april 2007 af Riemann

Jeg får

AC = (2t-4, t+2)


Svar #8
25. april 2007 af viggojensens (Slettet)

sorry.. skrivefejl..
men diskriminanten bliver stadig -71.. :S

Brugbart svar (0)

Svar #9
25. april 2007 af Riemann

Jeg får også en andengradsligning som ingen reele løsninger har.

Er du sikker på, at du har skrevet tallene ordentligt af fra opgaven??

Svar #10
25. april 2007 af viggojensens (Slettet)

yep.. Opgaven lyder:

Bestem de værdier af t, for hvilke trekant ABC er retvinklede..


Måske undersøger jeg de forkerte vektorer?

Brugbart svar (0)

Svar #11
25. april 2007 af Riemann

hvis der bare skal være en ret vinkel i ABC, så prøv at undersøge hvornår AC eller BC er vinkelret på AB. Så får du to løsninger (hvis ellers jeg har regnet rigtigt!)

Svar #12
25. april 2007 af viggojensens (Slettet)

siger du ikk hvilken vinkel det er?

Brugbart svar (0)

Svar #13
25. april 2007 af Riemann

Jeg vil ikke garantere for, at jeg har regnet rigtigt.

Men jeg får at der for begge vinkler er en værdi af t, som giver en ret vinkel.

Jeg får, at den ene værdi er 35/11 (for AB og BC) og den anden 10/11 (AB og AC).

Svar #14
25. april 2007 af viggojensens (Slettet)

ja.. har jeg også fået... .. lyder dog lidt underligt med de resultater....

men.. der er jo ikke så meget andet at gøre... umiddelbart.. Jeg takker

Brugbart svar (0)

Svar #15
25. april 2007 af Riemann

- jeg synes ikke, at det lyder så underligt.

Når vi begge har fået det må det jo - sandsynligvis - være rigtigt... ;)

Skriv et svar til: Punkter og vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.