Matematik

Skæring

25. april 2007 af FrederikXY (Slettet)
I et koordinatsystem i planen er to linjer l og m bestemt ved parameterfremstillingerne:

(tallene står over hinanden, som vektorer jo gør)

l: (x,y)=(2,1)+t(-3,1) ,, t tilhører de reelle tal.

m: (x,y)=(0,4)+s(1,-2)

Linjerne l og m skærer hinanden i punktet P.

Bestem koordinatsættet til P.

Bestem afstanden fra punktet Q(4,-3) til linjen l.

Svar #1
25. april 2007 af FrederikXY (Slettet)

(2,1)+t(-3,1) = (0,4)+s(1,-2)

Hvordan løses denne?

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2007 af Esbenps

Gør, som jeg skrev i dit forrige indlæg:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=335642

Svar #3
25. april 2007 af FrederikXY (Slettet)

ja.. men er det ikke det du mener, som jeg skriver i #1?..

Ved bare ikke hvordan sådan en løses..

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. april 2007 af Esbenps

Aahh, jo, det er det. Der har du jo to ligninger:

2-3t = 0+s og 1+t = 4-2s

To ligninger med to ubekendte. Det løser du bare normalt...

Svar #5
25. april 2007 af FrederikXY (Slettet)

jeg får t til 0,2...
og s: 1,4


right?

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. april 2007 af Esbenps

Enig :-)

Jeg går i seng, så resten må vente til i morgen.

Godnat!

Brugbart svar (0)

Svar #7
25. april 2007 af Riemann

Du har de to ligninger,

2-3t=s

og

1+t=4-2s

Ved at indsætte s=2-3t i den anden ligning fås

1+t=4-2(2-3t) <=>
1+t=4-4+6t <=>
1=5t <=>
t=1/5

For at finde s kan du indsætte dette i 2-3t=s:

2-3*(1/5)=s

så s=7/5

Nu har du s og t. Dette kan du indsætte i hver af paramteterfremstillingerne og dermed finde P.

Ved at indsætte t=1/5 i

(x,y)=(2,1)+t(-3,1)

fås at (x,y)=(7/10,6/5).

Det tilsvarende fås ved at indsætte s=7/5 i

(x,y)=(0,4)+s(1,-2)

Brugbart svar (0)

Svar #8
25. april 2007 af Riemann

havde ikke lige se #5 og #6 da jeg lavede #7...

Svar #9
25. april 2007 af FrederikXY (Slettet)

#8 helt i orden ;)..

har fundet s og t... men forstår stadig ikke hvordan selve punktet skal findes?

Brugbart svar (0)

Svar #10
26. april 2007 af Riemann

Indsæt s=7/5 i (0,4)+s(1,-2) eller indsæt t=1/5 i (x,y)=(2,1)+t(-3,1) . Så får du punktets koordinater

Svar #11
26. april 2007 af FrederikXY (Slettet)

Så punktet er:
(1,4;1,2)

?? Right?

Brugbart svar (0)

Svar #12
26. april 2007 af Riemann

ja, det er rigtigt (jeg havde lavet en lille regnefejl i #7)

Skriv et svar til: Skæring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.