Fysik

Energibevarelse

29. april 2007 af mathjælp (Slettet)
Hvad følger loven om den mekaniske energis bevarelse af?

Svar #1
29. april 2007 af mathjælp (Slettet)

Ok, lidt kikset formuleret. Hvorfor er den mekaniske enrgi bevaret for fx et legeme i frit fald?

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. april 2007 af Grud (Slettet)

Nu er det længe siden jeg har haft fysik og jeg har glemt det meste af det. Jeg kan vil da mene at der er tale om en slags 'proprotionalitet'. Ekin + Epot = Emek. Såfremt til Emek skal være bevaret, når enten Ekin eller Epot ændres, så skal de altså ændres ligemeget 'hver sin vej'.

Dette må du kunne finde ud fra formlerne for Epot og Ekin.. Hvis jeg skal forsøge ville jeg sige

Epot = mg*deltaS
Ekin = (mv^2)/2

Det ses at begge typer af energi er afhængig af deltaS da v = delta S / delta t.. Der vil frigøres ligeså meget potentiel energi, som der skabes kinetisk energi

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. april 2007 af Grud (Slettet)

Eller med andre ord, hvis man smider et legeme ud fra en vis højde S, så vil Epot blive proportionalt mindre da højden S bliver mindre. Altimens legemets hastighed øges under faldet og Ekin på den måde bliver større.

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. april 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Du kan skrive E(pot) + E(kin) er konstant. Sagt: Det, du mister i potentiel energi, får du i kinetisk energi. Når legemet rammer jorden omdannes den kinetiske energi til varmeenergi. Derfor siger man at energien er bevaret. Der findes mange bevarelsessætninger.

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. april 2007 af sheaf (Slettet)

Indlæg #3 i:
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=301959

Svar #6
29. april 2007 af mathjælp (Slettet)

Ja... Emek = Ekin + Epot = konstant. Men det jeg undrede mig over var, om det var en empirisk bestemt lov (altså at man havde kastet en bowlingkugle ud fra rundetårn tilstrækkelig mange gange til at vide, at Emek = konstant). Hvilket fører mig til forklaringen i #5. Nu er jeg ikke frygtelig godt til fysik, men jeg vil gerne forstå :)
Findes der systemer, der er variante, og hvad kunne eksempler på det være?
Så vidt jeg har forstået følger Newtons love af det teorem (men jeg gør ud fra man først "opdagede" teoremet EFTER Newton :)). Gælder det tilsvarende med varmelæren og dens love? Og kan jeg godt udlede loven om den mekaniske energis bevarelse ud fra varmelære??


Skriv et svar til: Energibevarelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.