Biologi
BUFFER
29. april 2007 af
Frugter (Slettet)
hej...
er der nogle der kan hjælpe mig med at finde
oplysninger om blodets puffersystem(buffersystem)???
jeg vil være meget taknemmelig...
:)
er der nogle der kan hjælpe mig med at finde
oplysninger om blodets puffersystem(buffersystem)???
jeg vil være meget taknemmelig...
:)
Svar #1
30. april 2007 af stud.med (Slettet)
Jeg ved ikke hvor meget info der findes på nettet idet det er et temmeligt kompliceret emne indbefattende både regulering fra nyrerne, lungerne og neural styring. Men gir dig her en grundlæggende model, så kan du evt. søge efter mere på nettet eller sende en besked hvis du vil have yderligere information.
Som sagt er det et meget svært emne, så fortvivl ej hvis forståelsen ikke helt slår til - det er trods alt noget der bliver undervist i på universitetet.
For det første skal nogle grundbegreber defineres:
Acidose = pH i blod under 7,36
Normalt = 7,36 - 7,42
Alkalose = pH over 7,42
For det andet findes der flere former for buffere i blodet:
1: Selve hæmoglobinet i erythrocytten (rødt blodlegeme)
2: Albumin og andre plasma-proteiner
3: Phosphater - især fra knogler
4: Bicarbonat (HCO3- <---> CO2) systemet
1-3 er "lukkede systemer" dvs. bufferkapaciteten er begrænset (mængden af disse kan ikke ændres akut) og de fungerer kun som et hurtigt akut-fase respons ved pludselig pH sænkning eller stigning (akut acidose respektiv alkalose). Et længerevarende pH-fald vil ikke buffres af disse.
4 derimod er et åbent system pga den hænger sammen med CO2 der jo kan udåndes via lungerne. Reaktionsligningen er følgende:
CO2 + H2O <--> H2CO3 <--> HCO3- + H+
Så hvis der kommer for meget H+ (pH-fald - acidose) vil reaktionen forskydes mod venstre, CO2-konc vil stige og det øgede CO2 vil udluftes i lungerne og tenderer til at normalisere pH - fjerne H+.
Hvis der er fald i H+ (pH stigning) vil hjernen gøre at der kommer mere CO2 via nedsat vejrtrækning og dette presser reaktionen mod højre så der dannes H+ og pH normaliseres.
Egentlig er bicarbonat-systemet ikke specielt effektivit idet det har en pKs på 6,1 og buffer-effektiviteten ligger +1,-1 fra pKs og blodets pH ligger jo normalt på 7,4 men pga det er det omtalte åbne system er det ikke noget problem.
Selve processen med omdannelse af H+ og bicarbonat til CO2 og vand sker selv meget langsomt, så derfor har kroppen udstyret sig med et enzym der øger reaktionshastigheden med en faktor 1000 - kaldet carbonisk anhydrase.
Men hvad så hvis pH ændringen ikke kan tilbagereguleres ud fra buffrene? Her er kroppen udstyret med nogle mekanismer til normalisering af pH.
De står beskrevet med tid før reaktionen sætter ind. Når jeg omtaler "reaktionen" menes den førnævnte CO2 <--> HCO3-.
•Sekunder: Akut-fase "lukkede systemer" - proteiner, sulfater, hæmoglobin og bicarbonat som før omtalt.
•Minutter: Lungernes udånding/tilbageholdelse af CO2.
Ved acidose forekommer øget vejrtrækning så CO2'en hurtigt kan udluftes og reaktionen forskydes mod venstre --> [H+] fald --> pH normaliseres.
Ved alkalose vil kroppen gerne have mere H+ så den holder på CO2 hvorved reaktionsligningen forskydes mod højre og der dannes H+ og HCO3-. Dette gør kroppen ved at nedsætte vejrtrækningen som før nævnt så CO2 ikke udluftes i lungerne, men beholdes i kroppen --> [CO2] stiger --> [H+] stigning --> pH normaliseres.
•Dage: Nyren udskiller eller holder på H+
Ved acidose vil kroppen gerne af med H+. Dette gøres ved at nyren udskiller denne til urinen vha. stoffet ammonium (ammoniak) --> mere H+ udskilles --> pH normaliseres.
Ved alkalose vil kroppen gerne beholde H+. Dette gøres ved at nyren tilbageholder H+ i kroppen samt udskiller bicarbonat så reaktionen forskydes mod højre --> mere H+ dannes --> pH normaliseres.
Dette runder nogenlunde de grundlæggende teorier bag syre-base regulering via buffere og organer. Som sagt, det er meget svært stof så hvis der er noget du vil have forklaret igen så bare sig til.
Håber det ku bruges.
Som sagt er det et meget svært emne, så fortvivl ej hvis forståelsen ikke helt slår til - det er trods alt noget der bliver undervist i på universitetet.
For det første skal nogle grundbegreber defineres:
Acidose = pH i blod under 7,36
Normalt = 7,36 - 7,42
Alkalose = pH over 7,42
For det andet findes der flere former for buffere i blodet:
1: Selve hæmoglobinet i erythrocytten (rødt blodlegeme)
2: Albumin og andre plasma-proteiner
3: Phosphater - især fra knogler
4: Bicarbonat (HCO3- <---> CO2) systemet
1-3 er "lukkede systemer" dvs. bufferkapaciteten er begrænset (mængden af disse kan ikke ændres akut) og de fungerer kun som et hurtigt akut-fase respons ved pludselig pH sænkning eller stigning (akut acidose respektiv alkalose). Et længerevarende pH-fald vil ikke buffres af disse.
4 derimod er et åbent system pga den hænger sammen med CO2 der jo kan udåndes via lungerne. Reaktionsligningen er følgende:
CO2 + H2O <--> H2CO3 <--> HCO3- + H+
Så hvis der kommer for meget H+ (pH-fald - acidose) vil reaktionen forskydes mod venstre, CO2-konc vil stige og det øgede CO2 vil udluftes i lungerne og tenderer til at normalisere pH - fjerne H+.
Hvis der er fald i H+ (pH stigning) vil hjernen gøre at der kommer mere CO2 via nedsat vejrtrækning og dette presser reaktionen mod højre så der dannes H+ og pH normaliseres.
Egentlig er bicarbonat-systemet ikke specielt effektivit idet det har en pKs på 6,1 og buffer-effektiviteten ligger +1,-1 fra pKs og blodets pH ligger jo normalt på 7,4 men pga det er det omtalte åbne system er det ikke noget problem.
Selve processen med omdannelse af H+ og bicarbonat til CO2 og vand sker selv meget langsomt, så derfor har kroppen udstyret sig med et enzym der øger reaktionshastigheden med en faktor 1000 - kaldet carbonisk anhydrase.
Men hvad så hvis pH ændringen ikke kan tilbagereguleres ud fra buffrene? Her er kroppen udstyret med nogle mekanismer til normalisering af pH.
De står beskrevet med tid før reaktionen sætter ind. Når jeg omtaler "reaktionen" menes den førnævnte CO2 <--> HCO3-.
•Sekunder: Akut-fase "lukkede systemer" - proteiner, sulfater, hæmoglobin og bicarbonat som før omtalt.
•Minutter: Lungernes udånding/tilbageholdelse af CO2.
Ved acidose forekommer øget vejrtrækning så CO2'en hurtigt kan udluftes og reaktionen forskydes mod venstre --> [H+] fald --> pH normaliseres.
Ved alkalose vil kroppen gerne have mere H+ så den holder på CO2 hvorved reaktionsligningen forskydes mod højre og der dannes H+ og HCO3-. Dette gør kroppen ved at nedsætte vejrtrækningen som før nævnt så CO2 ikke udluftes i lungerne, men beholdes i kroppen --> [CO2] stiger --> [H+] stigning --> pH normaliseres.
•Dage: Nyren udskiller eller holder på H+
Ved acidose vil kroppen gerne af med H+. Dette gøres ved at nyren udskiller denne til urinen vha. stoffet ammonium (ammoniak) --> mere H+ udskilles --> pH normaliseres.
Ved alkalose vil kroppen gerne beholde H+. Dette gøres ved at nyren tilbageholder H+ i kroppen samt udskiller bicarbonat så reaktionen forskydes mod højre --> mere H+ dannes --> pH normaliseres.
Dette runder nogenlunde de grundlæggende teorier bag syre-base regulering via buffere og organer. Som sagt, det er meget svært stof så hvis der er noget du vil have forklaret igen så bare sig til.
Håber det ku bruges.
Svar #3
30. april 2007 af Frugter (Slettet)
Nu går jeg kun i 1.g.. så synes det er alt for svært at forstå...
det spørgsmål jeg fik af min lærer er følgede:
fortæl om blodets puffersystem. herunder hvorledes O2 og CO2 afgives og optages i lungerne...???
synes du går alt for meget i dybde?? kan du hjælpe med at vælge det vigtigste ud??
det spørgsmål jeg fik af min lærer er følgede:
fortæl om blodets puffersystem. herunder hvorledes O2 og CO2 afgives og optages i lungerne...???
synes du går alt for meget i dybde?? kan du hjælpe med at vælge det vigtigste ud??
Svar #4
01. maj 2007 af stud.med (Slettet)
Så sandt så sandt...synes også umiddelbart det lød som et hard-core spørgsmål fra jeres lærer, men det giver lidt mere mening når du skriver det på den her måde.
Det din lærer højst sandsynligt vil frem til er følgende:
Ude i vævene - fx en muskel - dannes der CO2 ud fra nedbrydning af sukker (glukose). Problemet er her at hvis du får for meget frit CO2 i blodet dannes H+ - pH falder - og det er meget farligt for kroppen.
For at undgå dette pH-fald optager de røde blodlegemer CO2'et så mængden af frit CO2 ikke stiger - de røde blodlegemer bufrer/forhindrer pH faldet.
Denne reaktion fravrister også iltet der sad bundet til de røde blodlegemer og det er jo hensigtsmæssigt idet ilt skal afgives ude i vævene.
Når de røde blodlegemer med CO2'et kommer til lungerne er situationen omvendt. Her er koncentrationen af ilt jo meget stor, og dette fravrister CO2'et fra de røde blodlegemer der i stedet optager ilt. CO2 går herefter over i alveolerne fra blodbanen og udåndes og voila, du er kommet af med en potentiel farlig syre i kroppen.
Hvis du vil søge mere om dette kaldes det for "Haldane effekten."
Den generelle udveksling mellem ilt og CO2 i lungerne er også pga. at der er større koncentration af ilt i alveolerne end der er i det blod der kommer tilbage fra kroppen samt større koncentration af CO2 i det blod der kommer fra kroppen end der er i alveolerne. Dette vil føre til at CO2 vandrer over i alveolerne og ilt vandrer over i blodet til de røde blodlegemer - stoftransport foregår altid fra en høj koncentration til en lav koncentration.
Det skulle være lidt mere forståeligt end det før omtalte.
Det din lærer højst sandsynligt vil frem til er følgende:
Ude i vævene - fx en muskel - dannes der CO2 ud fra nedbrydning af sukker (glukose). Problemet er her at hvis du får for meget frit CO2 i blodet dannes H+ - pH falder - og det er meget farligt for kroppen.
For at undgå dette pH-fald optager de røde blodlegemer CO2'et så mængden af frit CO2 ikke stiger - de røde blodlegemer bufrer/forhindrer pH faldet.
Denne reaktion fravrister også iltet der sad bundet til de røde blodlegemer og det er jo hensigtsmæssigt idet ilt skal afgives ude i vævene.
Når de røde blodlegemer med CO2'et kommer til lungerne er situationen omvendt. Her er koncentrationen af ilt jo meget stor, og dette fravrister CO2'et fra de røde blodlegemer der i stedet optager ilt. CO2 går herefter over i alveolerne fra blodbanen og udåndes og voila, du er kommet af med en potentiel farlig syre i kroppen.
Hvis du vil søge mere om dette kaldes det for "Haldane effekten."
Den generelle udveksling mellem ilt og CO2 i lungerne er også pga. at der er større koncentration af ilt i alveolerne end der er i det blod der kommer tilbage fra kroppen samt større koncentration af CO2 i det blod der kommer fra kroppen end der er i alveolerne. Dette vil føre til at CO2 vandrer over i alveolerne og ilt vandrer over i blodet til de røde blodlegemer - stoftransport foregår altid fra en høj koncentration til en lav koncentration.
Det skulle være lidt mere forståeligt end det før omtalte.
Skriv et svar til: BUFFER
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
