Fysik
Det skrå kast
02. maj 2007 af
Christina_Jensen (Slettet)
Hejsa..
Jeg skal til at skrive studieretningsopgaven omhandlende det skrå kast. Den skal bl.a. omhandle, hvad der sker, når start- og sluthøjde ikke er den samme.
Problemet er bare, at jeg har svært ved at finde frem til noget teori om dette. Synes efterhånden, at jeg har ledt overalt - så håbede lidt på, at nogen herinde kunne give mig et hint til, hvor jeg kunne finde noget. En hjemmeside, bøger, anything.?
Kram Christina
Jeg skal til at skrive studieretningsopgaven omhandlende det skrå kast. Den skal bl.a. omhandle, hvad der sker, når start- og sluthøjde ikke er den samme.
Problemet er bare, at jeg har svært ved at finde frem til noget teori om dette. Synes efterhånden, at jeg har ledt overalt - så håbede lidt på, at nogen herinde kunne give mig et hint til, hvor jeg kunne finde noget. En hjemmeside, bøger, anything.?
Kram Christina
Svar #1
02. maj 2007 af økonomos (Slettet)
prøv følgende link:
http://www1999215.thinkquest.dk/teori/bev/kast.html
http://www1999215.thinkquest.dk/teori/bev/kast.html
Svar #3
02. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)
Det skrå kast er beskrevet utroligt mange steder, men allerbedst er, hvis du selv kan finde frem til formlerne, der dækker begrebet. Og det kan du, hvis du starter med at tegne den bue, som objektet tager, når du kaster det. Så sætter du hastighedsvektoren (v0) et sted på buen og finder frem til den lodrette komposant v0*sin(a) og den vandrette komposant v0*cos(a). Hemmeligheden ved den slags opgaver er at splitte bevægelsen op, sådan at du ved den ene hastighedsvekter finder, hvor højt objektet når op og ved den vandrette komposant finder, hvor langt den når ud.
Du starter altså med funktionen:
v(x)=v0+g*t, der integreret giver S(t)=S0+v0*t+½*g*t^2 og differentieret giver a=a0+g*t. Bevægelsesligningen(efter lidt omrokering) ser da således ud:s(t)=tan(a)*x-(g/(2*(v0*cos(t)^2)*x^2. Fordelen er, at du nu har en parabel, som du kan finde det hele fra.
God fornøjelse
Erik Morsing.
Husk for øvrigt altid, at en vektorligning er ensbetydende med 3 skalære ligninger. Her får du så kun brug for 2 af slagsen, da det hele foregår i planen.
V.h.
Erik Morsing.
Du starter altså med funktionen:
v(x)=v0+g*t, der integreret giver S(t)=S0+v0*t+½*g*t^2 og differentieret giver a=a0+g*t. Bevægelsesligningen(efter lidt omrokering) ser da således ud:s(t)=tan(a)*x-(g/(2*(v0*cos(t)^2)*x^2. Fordelen er, at du nu har en parabel, som du kan finde det hele fra.
God fornøjelse
Erik Morsing.
Husk for øvrigt altid, at en vektorligning er ensbetydende med 3 skalære ligninger. Her får du så kun brug for 2 af slagsen, da det hele foregår i planen.
V.h.
Erik Morsing.
Svar #4
02. maj 2007 af Christina_Jensen (Slettet)
#3
Jeg går kun i 2.g, og har ikke haft om vektorerer endnu.
Planen var sådan set også, at jeg selv skulle finde frem til dem, da min opgaven går ud på at udlede dem. Dog skal jeg bare have en idé til at sætte mig igang, for lige nu er jeg helr lost.
Jeg kan sagtens finde ud af at bruge bevægelsesligningerne til at finde frem til parabelbanen og den slags. Det er bare det sidste der, jeg skal skubbes igang med.
Jeg går kun i 2.g, og har ikke haft om vektorerer endnu.
Planen var sådan set også, at jeg selv skulle finde frem til dem, da min opgaven går ud på at udlede dem. Dog skal jeg bare have en idé til at sætte mig igang, for lige nu er jeg helr lost.
Jeg kan sagtens finde ud af at bruge bevægelsesligningerne til at finde frem til parabelbanen og den slags. Det er bare det sidste der, jeg skal skubbes igang med.
Skriv et svar til: Det skrå kast
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
