Fysik

Bølgelænge af spektrallinje

05. maj 2007 af IdaK (Slettet)
Har søgt og søgt, men synes ikke helt jeg kan finde noget der besvarer mit spørgsmål, så nu håber jeg, der er nogle kloge hoveder derude, der kan :).

Jeg er i gang med at skrive rapport om lys og bølgelængder. Vi har kigget på lys gennem et gitter, så jeg vil gå stærkt ud fra, man skal bruge gitterligningen? Jeg kander både d (er det ikke det, der kaldes gitterkonstanten?), sin(v) og n.
Men er er lidt i tvivl, n er jo ordenen, hvor ved violet lys er n=1, ved blåt lys er n=2, og ved rødt lys er n=3. Skal jeg så, hvis jeg skal bruge gitterligningen, indsætte 1 i stedet for n ved violet lys, 2 ved blåt lys og 3 ved rødt lys i de forskellige ligninger??

Og hvordan er det man isolerer den ligning, så der står lambda står alene?

Svar #1
05. maj 2007 af IdaK (Slettet)

Ok, nu har jeg fundet ud af at: lamdba=(sin(v)*d)/n - er det rigtigt? Hvis d nu er 1667 nm, hvor meget er det så i m?

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. maj 2007 af holretz (Slettet)

Du har regnet forkert et eller andet sted, for synligt lys ligger ca. mellem 350 nm - 750 nm.
En nanometer er iøvrigt 1*10^(-9) meter, så du skal gange et tal i nanometer med 1*10^(-9) for at få det i meter.

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. maj 2007 af holretz (Slettet)

Nej, om igen d var jo afstanden imellem spalterne - det kan godt passe, hvis det er et fintmasket gitter...

Svar #4
05. maj 2007 af IdaK (Slettet)

Jah, det burde også meget gerne passe, for det er min lærer der har sagt det :).

Ok, tak! Så det vil sige, der skal 9 nuller? eller altså, det bliver 0,00000001667, eller hvordan?

Kan du gennemskue om jeg havde isoleret rigtig i ligningen?

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. maj 2007 af holretz (Slettet)

Din ligning ser rigtig ud. Du skriver det ikke med alle de nuller - se her: 1667 nm = 1667 * 10
^(-9) m. Man bruger ikke alle de nuller....

Svar #6
05. maj 2007 af IdaK (Slettet)

Okay, tak. Men så giver svaret ca 1,61*10^-6 m. Men det ser jo ikke så pænt ud af skrive, kan man ikke omregne det til helt almindelige meter? Hmm, det hører jo egentlig under matematik, men håber der er nogen der vil hjælpe allivel :).

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. maj 2007 af holretz (Slettet)

I fysik bruger man ikke notationer med en masse nuller, men derimod netop notationen med at opløfte i en eller anden potens. Du kan kigge i en hvilkensomhelst lidt videregående bog, så kan du se det. Sagen er at det er umådeligt praktisk at bruge den såkaldte "scientific notation". Det er der to årsager til:

1) du kan hurtigt se størrelsesordenen af et resultat, fordi det er nemt at gange sammen: a*10^x * b*10^y = a*b*10^(x+y) o.s.v.

2) Antallet af cifre foran grundtalllet (i dit eksempel 3 cifre) angiver antallet af betydende cifre på en entydig måde

Derfor er der alle gode grunde til at bruge denne notation.

Svar #8
05. maj 2007 af IdaK (Slettet)

Ok. Jeg synes bare det er lidt forvirrende, men er vist nogenlunde færdig med alle mine beregninger nu. Mange tak for hjælpen :)

Skriv et svar til: Bølgelænge af spektrallinje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.