Fysik
Masse og fart
12. april 2004 af
HumanPiXiE (Slettet)
Hej
Hvorfor vil den tungeste af to personer nå enden af et bjerg først hvis de cykler samtidigt?
Når vi taler om frit fald vil de jo lande samtidigt.
Det er til imorgen, men jeg vil gerne have svaret hvis det bliver senere :)
Forhånd tak :)
Hvorfor vil den tungeste af to personer nå enden af et bjerg først hvis de cykler samtidigt?
Når vi taler om frit fald vil de jo lande samtidigt.
Det er til imorgen, men jeg vil gerne have svaret hvis det bliver senere :)
Forhånd tak :)
Svar #2
12. april 2004 af Mads^^ (Slettet)
Er ikke den store fysiknørd, men det har vist noget med newtons lov at gøre.
Svar #3
12. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)
Hvis de to personer har samme overfladeareal, vil den tungeste komme først, fordi luftmodstanden har mindre betydning i forhold til kraften (kraft=masse*acceleration).
Svar #5
12. april 2004 af Brian (Slettet)
Jeg kan heller ikke se anden forklaring end den med luftmodstanden - hvis det foregik i en ideal fysik-verden, hvor der ingen luft var og hvor alle cykler kørte uden modstand (en ideal drømmeverden), og der køres på frihjul, så ville de nå ned samtidig.
Altså har #1 ret.
Man kan så indvende, at den tungeste også fylder mere, og derfor laver mere luftmodstand... men dette kan imødegås med en argumentation om at masse er proportional med rumfang; og rumfang vokser med lineært størrelsesforhold i tredie potens, mens areal kun vokser med lineart størrelsesforhold i anden potens.
Et eksempel: hvis to ens byggede (kongruente) personer deltager i forsøget, og den store er 10% højere end den lille - altså en faktor 1.1, så vil den stores rumfang i forhold til den lilles være en faktor 1.1^3 = 1.331, mens den stores areal kun vil være en faktor 1.1^2 = 1.21. D.v.s. den stores masse vil være 33.1% større, mens arealet kun vil være 21% større.
Og sådan kunne man blive ved - mon disse spidsfindigheder indgår i opgaven?
Altså har #1 ret.
Man kan så indvende, at den tungeste også fylder mere, og derfor laver mere luftmodstand... men dette kan imødegås med en argumentation om at masse er proportional med rumfang; og rumfang vokser med lineært størrelsesforhold i tredie potens, mens areal kun vokser med lineart størrelsesforhold i anden potens.
Et eksempel: hvis to ens byggede (kongruente) personer deltager i forsøget, og den store er 10% højere end den lille - altså en faktor 1.1, så vil den stores rumfang i forhold til den lilles være en faktor 1.1^3 = 1.331, mens den stores areal kun vil være en faktor 1.1^2 = 1.21. D.v.s. den stores masse vil være 33.1% større, mens arealet kun vil være 21% større.
Og sådan kunne man blive ved - mon disse spidsfindigheder indgår i opgaven?
Skriv et svar til: Masse og fart
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
