Fysik

(I,P)-kurve

08. maj 2007 af La Gioconda (Slettet)
Hvad er teorien bag hhv. en (I,U)-kurve og en (I,P)-kurve?
Og hvorfor er det at grafen for (I,P)-kurve ligner en parabel?

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2007 af mathon


(I,U)-kurve: U = R*I er en ret linje med hældningstal R, som "stort set" er konstant i et begrænset temperaturområde.


(I,P)-kurve: P = R * I^2, hvilket er en halvparabel - da I sjældent regnes negativ under jævnstrøm

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. maj 2007 af holretz (Slettet)

Det spørgsmål kan ikke besvares kort. Men:

Hvis du indtegner (U,I) karakteristikken, d.v.s. sammenhængen mellem U og I for en lineær komponent i et retvinklet K-system, så får du en ret linie.
Det skyldes at for lineære komponenter gælder
U = R * I. Typiske eksempler er kulmodstande og metalledninger.

Hvis du måler (U,I) for en diode, så får du en anden karakteristik, nemlig en eksponential funktion.

Det nøjatige udseende af karakteristikken er således helt afhængig af hvilken komponent du måler på...

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. maj 2007 af holretz (Slettet)

Se ellers svar 1, med den bemærkning at P altid bliver positiv i det sidste udtryk, da der jo er kvadreret.

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. maj 2007 af mathon


(I,P)-kurve: P = R * I^2, hvilket er en parabel - med grenene opad

tilpasset den i #3 korrekte og korrigerende påpegning :)

og

med #2's materialeforbehold for ikke Ohmske modstande!

Skriv et svar til: (I,P)-kurve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.