Fysik

Spejl (Spørgs)

09. maj 2007 af Janik-123456 (Slettet)
Jeg lavede tidligere et oplæg ang. dette.
Men kunne godt bruge noget mere hjælp.

Ok, her kommer det:
Hvis jeg vil ha et spejl hvor jeg er istand til at se hele min krop.
Men jeg har ikke penge nok til at købe så stort et spejl.
Hvor lille kan spejlet så være, før jeg ikke kan se min krop i spejlet?
Jeg har fået af vide at jeg gerne må sige at afstanden til spejlet er 1meter.

Men hvilken formel skal jeg bruge?
Jeg ved at I = U, men hvordan kan jeg bruge det i opgaven?
Jeg ved ikke om jeg skal bruge min egen højde, jeg ville dog ikke mene det.


Nogen der kan bringe lidt lys over opgaven/spørgsmålet?
Ville være dejligt hvis i kunne.
Tak på forhånd x)

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2007 af holretz (Slettet)

Det væsentlige er, at du skal være i stand til at se dine fødder i spejlet. Hvis du tegner en person, der står på gulvet og et spejl foran der har sin top i øjenhøjden, så kan du nemt se hvor stort det skal være ved at starte fra toppen.
Du trækker en streg nedad fra øjenhøjde, og på et tidspunkt kan du se hvor langt du skal ned for at kunne se dine fødder når indfaldsvinkel = udfaldsvinkel. Så langt skal spejlet så være målt fra øjenhøjden.

Svar #2
09. maj 2007 af Janik-123456 (Slettet)

Toppen? Altså hovedet?
Men top i øjnehøjde?

Kan du skære det ud i pap for mig?

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. maj 2007 af holretz (Slettet)

Du tegner en mand der står på gulvet som en streg. Lidt foran til højre f.eks. tegner du en anden streg, der starter i samme højde som den anden. Nu forlænger du denne streg nedad. Hvis du tegner en linie fra fødderne skråt opad mod højre, så skal denne linie jo ramme spejlet, og med samme udfaldsvinkel som indfaldsvinkel, skal den derefter ramme øjnene, d.v.s. toppen af den linie der forestiller manden.

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. maj 2007 af holretz (Slettet)

|øjne | spejl
| |
| |
|
|
|
|
| fødder

den skrå linie fra bunden af den første linie op på spejlet og tilbage til øjnene må du selv tegne..Her kan du se at spejlet nok skal forlænges lidt før det virker..

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. maj 2007 af holretz (Slettet)

det gik galt med tegningen...

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. maj 2007 af holretz (Slettet)

de to streger lige under øjne skulle have været ovre under den ene streg foran spejl...

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. maj 2007 af holretz (Slettet)

Skriv her hvis det gik godt..

Svar #8
09. maj 2007 af Janik-123456 (Slettet)

Du skriver lidt foran, og så i samme højde som den anden streg.

Hvis den er foran er den jo ikke i samme højde.

Så vil den jo gå sådan her:
_________
_______


Mener du ikke at de 2 streger skal være fødder?
Altså:
_____ _____


?

Svar #9
09. maj 2007 af Janik-123456 (Slettet)

Jeg forstår desværre ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #10
09. maj 2007 af holretz (Slettet)

Se: www.science.tamu.edu/CMSE/fmsn/PlaneMirrorImagesHints.doc

Brugbart svar (0)

Svar #11
09. maj 2007 af holretz (Slettet)

Som du kan se, skal spejlet være halvdelen af ens fulde længde og hænge med toppen midt imellem øjenhøjden og toppen af ens hoved.

Brugbart svar (0)

Svar #12
09. maj 2007 af holretz (Slettet)

Det skulle være den fuldstændige løsning...

Svar #13
09. maj 2007 af Janik-123456 (Slettet)

Ok tak. Det opklarede noget.
Men skal jeg ikke bruge en formel eller lign for at løse spørgsmålet?
Eller?

Så jeg skal bare skrive, at for at kunne se mig selv skal spejlet bare være halvt så højt som mig, og spejlets bund skal væære parrelt med mine fødder og min hovedtop?
Men der må da være en formel.
Og så produceren for opgaven, ang udførelse. Jeg har kun et badeværelses spejl. Så.

Hm, har det noget at gøre med at der er symmetri omkring den spejlende flade, hvorfra afstanden fra genstanden til det indbildte billede er det dobbelte af afstanden fra billedet til den spejlende flade.
Altså det med visuel næse osv. (Tidligere rapport)
Hvis du er med?


Svar #14
09. maj 2007 af Janik-123456 (Slettet)

Det med øjet. Det er det med symmetrien ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #15
09. maj 2007 af holretz (Slettet)

Det er ikke så mystisk. Hvis du skal være systematisk så gør følgende: Tegn manden som en streg først.
Lidt fra toppen afsætte du et punkt, der forestiller øjnene. Du ved nu, at for at kunne se dine fødder må du trække en streg skråt opad fra dine fødder til spejlfladen og derefter skråt den modsatte vej med samme vinkel. Du kan så se, at den højeste placering af spejlets bund må være midt imellem fødderne og øjnene. Men du skal også kunne se toppen af dit hoved, og hvis du laver en tilsvarende betragtning med hensyn til at se toppen af dit hoved, så kan du se at toppen af spejlet minimum skal være mellem øjenhøjden og toppen af hovedet. Du har altså fået fastlagt placeringen af spejlet og længden, og du kan nemt se at størrelsen af spejlet må svare til den halve højde.

Brugbart svar (0)

Svar #16
10. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Du kan bruge formlerne:
a*b=1/2*h*e og b*c=1/2*e*f

så får du:

H=a*b+b*c = 1/2*(h*e+e*f)

h er højden på personen, e er øjehøjden, f er bunden, altså foden, a er midtpunktet mellem isse og øje.

Det bliver rundt regnet det halve af personens højde, som du så kan sammenligne dir resultt med.

Erik Morsing.


Skriv et svar til: Spejl (Spørgs)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.