Fysik
Røntgenfysik: Si Krystal
15. maj 2007 af
Ole Sørensen (Slettet)
Hej hjælpsomme folk,
Vi skal til at lave lege lidt med noget røntgen spektroskopi. I denne anledning har vi fået lidt spørgsmål, som jeg har problemer med at besvare. Vi får af vide, at Si er en kubisk diamantstruktur med a = b = c = 5.430 Å.
Vi skal undersøge (111) og (333) reflekserne, men så lyder spørsmålet: "Hvorfor skal vi ikke se på (222)?".. Er der noget specielt ved (222)-refleksen siden vi skal kunne svare på dette?
Desuden skal vi beregne spredningsvinklen for (111) og (333). Jeg går ud fra dette gøres ved brug af Braggs lov (Vi bruger K_alpha1 stråling). Men hvordan finder jeg afstanden mellem planerne i (111) og (333)?
Vi skal til at lave lege lidt med noget røntgen spektroskopi. I denne anledning har vi fået lidt spørgsmål, som jeg har problemer med at besvare. Vi får af vide, at Si er en kubisk diamantstruktur med a = b = c = 5.430 Å.
Vi skal undersøge (111) og (333) reflekserne, men så lyder spørsmålet: "Hvorfor skal vi ikke se på (222)?".. Er der noget specielt ved (222)-refleksen siden vi skal kunne svare på dette?
Desuden skal vi beregne spredningsvinklen for (111) og (333). Jeg går ud fra dette gøres ved brug af Braggs lov (Vi bruger K_alpha1 stråling). Men hvordan finder jeg afstanden mellem planerne i (111) og (333)?
Svar #1
16. maj 2007 af Ole Sørensen (Slettet)
Jeg går ud fra, at årsagen til at man ikke bruger (222) refleksen er p.g.a. destruktiv interferens med (111) reflekserne.
Men hvordan finder jeg afstanden mellem planerne?
Men hvordan finder jeg afstanden mellem planerne?
Svar #2
21. maj 2007 af mathon
Bragg-relationen for røntgenstrålers diffraktion i en krystal
2d*sin(theta)= n*lambda,
hvor
n: er et helt tal
theta: er vinklem mellem retningen den indfaldende stråle og overfladen af det stof, krystallerne er en del af
d: er distancen mellem gitterplanerne
Svar #3
21. maj 2007 af Ole Sørensen (Slettet)
Men hvordan finder jeg d for f.eks. (333)-refleksionen?
Skriv et svar til: Røntgenfysik: Si Krystal
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
