Matematik
Kinesisk restsætning
17. maj 2007 af
stræber-pigen (Slettet)
Hvad er pointen med den kinesiske restklasse-sætning - hvad kan den bruges til?
Svar #1
17. maj 2007 af peter lind
Her er nogle eksempler:
Den kan give mere effektive beregninger a^n mod m.
Fermats lille sætning kan udvides til a^phi(n) mod n = 1 hvis a er invertibel i restklassen modulo n. Den kinetiske restsætning kan bruges til bevis for dette.
Den kan bruges til at sætte en grænse for hvor mange primtal, der skal testes for i Rabin Miller testen. (se svar på primtal, fra tidligere)
Den kan give mere effektive beregninger a^n mod m.
Fermats lille sætning kan udvides til a^phi(n) mod n = 1 hvis a er invertibel i restklassen modulo n. Den kinetiske restsætning kan bruges til bevis for dette.
Den kan bruges til at sætte en grænse for hvor mange primtal, der skal testes for i Rabin Miller testen. (se svar på primtal, fra tidligere)
Svar #5
18. maj 2007 af peter lind
Jeg har den selv i nogle noter, som ikke er sådan lige til at få fat i.
Desuden har jeg set den omtalt i en bog for gymnasiet om offentlige hemmelige koder; men jeg kan desværre hverken huske forfatter eller titel. Du kan da prøve om en bibliotekar ikke kan finde den frem.
Den er ellers baseret på:
1) Fermats lille sætning
2) x^2 mod p = 1 <-> x = 1 mod p eller x = -1 mod p
3) a^n = a^[2*(n/2)] = [a^(n/2)^2
anvender du skiftevis 3) og 2) på 1) får du
a^(p-1) = 1 mod p <-> [a^(p-1)/2]^2 = 1 mod p <->
a^(p-1)/2 = 1 mod p eller a^(p-1)/2 = -1 mod p
hvis (p-1)/2 er lige kan du fortsætte brugen af 2) og 3).
2) kan vises således x^2 = 1 mod p <-> x^2-1 = 0 mod p
<-> (x-1)*(x+1) = 0 mod p <-> x-1 = 0 mod p eller x+1 = 0 mod p.
NB sidste <-> gælder kun hvis p er et primtal.
PS flere af de steder hvor der står = burder der stå ævivalent tegn; men jeg ved ikke hvordan jeg skal skrive det.
Desuden har jeg set den omtalt i en bog for gymnasiet om offentlige hemmelige koder; men jeg kan desværre hverken huske forfatter eller titel. Du kan da prøve om en bibliotekar ikke kan finde den frem.
Den er ellers baseret på:
1) Fermats lille sætning
2) x^2 mod p = 1 <-> x = 1 mod p eller x = -1 mod p
3) a^n = a^[2*(n/2)] = [a^(n/2)^2
anvender du skiftevis 3) og 2) på 1) får du
a^(p-1) = 1 mod p <-> [a^(p-1)/2]^2 = 1 mod p <->
a^(p-1)/2 = 1 mod p eller a^(p-1)/2 = -1 mod p
hvis (p-1)/2 er lige kan du fortsætte brugen af 2) og 3).
2) kan vises således x^2 = 1 mod p <-> x^2-1 = 0 mod p
<-> (x-1)*(x+1) = 0 mod p <-> x-1 = 0 mod p eller x+1 = 0 mod p.
NB sidste <-> gælder kun hvis p er et primtal.
PS flere af de steder hvor der står = burder der stå ævivalent tegn; men jeg ved ikke hvordan jeg skal skrive det.
Skriv et svar til: Kinesisk restsætning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
