Fysik

Inertimoment og bevægelse

17. maj 2007 af Sonia_C (Slettet)
Hej

Hvis jeg har to plader der er sat igennem hinanden så de udgør et kryds og hvor rotationsaksen går igennem skæringspunkterne, hvordan kan jeg så finde ud af hvor stor en vægt der skal til for at få pladerne til at roterer?

Hvordan kan jeg oploade et billede så I kan se hvad jeg mener?

Håber I kan hjælpe..

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Du har ikke rigtigt fået svar endnu på din opgave. Jeg kan starte med at konstatere, at der sidder 4 plader med en vinkel på 90 imellem sig. De hviler på et friktionsløst leje (sandsynligvis ikke?. Jeg tænker mig dem svejset sammen med et rør i midten, hvor aksen er placeret.
Det første, du konstaterer, er at uanset på hvilken måde konstruktionen vender, så vil den være i ligevægt af symmetrigrunde.
Er vi enige så langt?

Svar #2
17. maj 2007 af Sonia_C (Slettet)

Meget rigtig forstået.. det er meningen at de så kan roterer om det svejsede rør i midten..

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Da de er i ligevægt, skal du kun anvende så stor en kraft, der skal til for at overvinde luftmodstanden og den minimale friktion, der er i ophænget. Sandsynligvis skal du blot svare sådan. Normalt kalder man det engelske ord "weight" for tyngdekraften, men her kan vi konstatere, at summen af drejningsmomenterne er nul. Det kan du sagtens vise vektorielt (prøv det som en øvelse!)
Så svaret er nok som ovenfor beskrevet.
Det er i hvert fald det bedste jeg kan se nu, men måsker er der et lyst hoved, der kan give en mere udførlig forklaring.

V.h.
Erik Morsing.

Svar #4
17. maj 2007 af Sonia_C (Slettet)

Men hvad nu hvis man regner et inertimoment for det her legeme? Et inertimoment siger jo noget om "hvor svært" det er at lade legemet roterer.. hvis man fx siger at inertimomentet er 0,06 kg*m2.. vil det så sige at der skal 0,06 kg per m2 til at dreje det rundt?

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Nej, der skal altid en kraft til at udføre et stykke arbejde. Den tangentiale komponent af accelerationen (fordi vi drejer noget rundt) er bestemt af Newtons 2. lov:
Ft = m*at. Drejningsmomentet der virker på systemet er:
tau = Ft*r = m*at*r, og da at = alfa*r kan vi skrive drejningsmomentet:
tau = m*(afa*r) = mr^2*alfa, men mr^2 er jo inertimomentet, så vi får (i radianmål)
tau = I*alfa.
Dette er den angulære form af Newtons 2. lov.

Inerti betyder træghed, som du skriver, så det fortæller noget om, hvor svært det er at sætte noget i gang.
Mere kan jeg ikke sige om dette emne, så bliver det for omfattende,

V.h.
Erik Morsing.

V.h.
Erik Morsing.

Skriv et svar til: Inertimoment og bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.