Matematik
Reducering af brøk!
20. maj 2007 af
katrineu (Slettet)
God formiddag ;D
jeg sidder med en opgave som irriterer mig!
Jeg har en brøk
(x^2+4x+4)(x-2)^2 / x^2-4
skråstregen er min brøkstreg!
Det jeg har gjort er så bare at bruge kvadratsætning så den kommer til at hedde:
(x^2+4x+4)(x^2+2^2-4x) / x^2-4
Nu er det så jeg kunne forstille mig det kunne være smart at trække noget uden for paranteserne i tælleren, men hvad? eller hvad?
Et godt forslag ville være rart :)
/Katrine.
jeg sidder med en opgave som irriterer mig!
Jeg har en brøk
(x^2+4x+4)(x-2)^2 / x^2-4
skråstregen er min brøkstreg!
Det jeg har gjort er så bare at bruge kvadratsætning så den kommer til at hedde:
(x^2+4x+4)(x^2+2^2-4x) / x^2-4
Nu er det så jeg kunne forstille mig det kunne være smart at trække noget uden for paranteserne i tælleren, men hvad? eller hvad?
Et godt forslag ville være rart :)
/Katrine.
Svar #1
20. maj 2007 af Romulus (Slettet)
Mit forslag:
Løs nogle andengradsligninger...
Tælleren:
x^2+4x+4 = 0
Den giver dobbeltroden -2
Altså = (x+2)^2
(x-2)^2 = 0
Den giver dobbeltroden 2
Altså = (x-2)^2
Tælleren kan du så skrive som: (x+2)^2 * (x-2)^2
Nævneren:
x^2-4 = 0
Giver rødderne -2 og 2
Altså = (x+2)*(x-2)
Nu har du altså ((x+2)^2 * (x-2)^2) / (x+2)*(x-2)
Du kan forkorte brøken og har (x+2)*(x-2) tilbage..
Løs nogle andengradsligninger...
Tælleren:
x^2+4x+4 = 0
Den giver dobbeltroden -2
Altså = (x+2)^2
(x-2)^2 = 0
Den giver dobbeltroden 2
Altså = (x-2)^2
Tælleren kan du så skrive som: (x+2)^2 * (x-2)^2
Nævneren:
x^2-4 = 0
Giver rødderne -2 og 2
Altså = (x+2)*(x-2)
Nu har du altså ((x+2)^2 * (x-2)^2) / (x+2)*(x-2)
Du kan forkorte brøken og har (x+2)*(x-2) tilbage..
Skriv et svar til: Reducering af brøk!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
