Fysik

Fysik opgave

15. april 2004 af millie (Slettet)
Jeg kan ikke lige finde ud af hvad man skal gøre:

En kvinde med massen 60 kg står i en elevator, der holder stille.

Med hvor stor en kraft påvirker kvinden elevatorens gulv?

Elevatoren begynder at køre o. I starten accelerer elevatoren med accelerationen 1,5 m/s^2

Med hvor stor kraft påvirker kvinden i starten elevatorens gulv?

Efter et lille stykke tid kører elevatoren videre op med konstant hastighed.

Med hvor stor en kraft påvirker kvinden nu elevatorens gulv?

Det må være den samme formel igennem, men kan ik finde ud af hvilken ?

NOgle gode ideer eller forslal.. alt er velkommen..

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2004 af riquelme (Slettet)

i alle tre tilfælde gælder det om at finde normalkraften fra gulvet.. kvinden påvirker nemlig - ifølge Newton's 3. lov - gulvet med samme størrelse som normalkraften

Svar #2
15. april 2004 af millie (Slettet)

Ok, kan forstå du hentyder til (aktion og reaktions loven)

Jeg forstår bare ikke hvordan man kan finder normalkraften? Er der en formel? Jeg har jo kun et tal at gå udfra i første spørgsmål

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2004 af riquelme (Slettet)

i første spg. får du at vide, at elevatoren er i hvile - altså er den resulterende kraft 0 (Newtons 2. lov) og tyngdekraft og normalkraft (som er de eneste kræfter her) har samme størrelse..

andet spg. er lidt vanskeligere.. her accelererer kvinden opad og er derfor påvirket af en resulterende opadrettet kraft - dvs. normalkraften er større end tyngdekraften (90 N større helt præcist)..

i tredje spg. er elevatorens hastighed konstant og den resulterende kraft er igen 0 og svaret er det samme som i 1)

Svar #4
15. april 2004 af millie (Slettet)

Tusind tak
Og så lige et sidste spørgsmål ( men så er jeg også færdig )

En lastbil med massen 12,5 t kører bjergkørsel

På en 5,0 km lang strækning kører bilen opad med en konstant stigning på 8% hvilket svarer til, at vejen danner en vinkel på 4,6 grader med vandret.

Beregn det arbejde tyngdekraften har udført på bilen efter de 5,0 km kørsel.

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. april 2004 af Mads (Slettet)

Dette må være lig med den tilførte potentielle energi, altså m*g*h.
Du kender de to første, så du skal bare finde h ved hjælp af lidt trigonometri.

Mads

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. april 2004 af riquelme (Slettet)

no problem ;)

du kan finde arbejdet på flere måder.. f.eks. kan du opløse tyngdekraften i en komposant som er vinkelret på vejen og en som er parallel med vejen.. det er kun den parallelle komposant som udfører et arbejde.. arbejdet fås så ved at gange størrelsen af denne parallelle komposant (du skulle gerne ende med at den får størrelsen [12500 kg][9.82 m/s^2]sin[4.6]) med vejlængden (5 km).. husk at arbejdet er negativt, da kraft og vej er modsat rettede

Svar #7
15. april 2004 af millie (Slettet)

OK, hvis jeg har forstået det rigtig,

Så bliver accelerationen
=(( 5 km x sin(46))x 1000 m ) = 3596,699 m

Tyngdekraften = 12500 kg x 9,82 m/s^2 x 3596,699 m

= 441494802,3

Men bliver det ikke et alt for stort tal, hvor er fejlen?

Svar #8
15. april 2004 af millie (Slettet)

ups.. Det er selvfølgelig 4,6 og ikke 46 prøver lige igen..

Svar #9
15. april 2004 af millie (Slettet)

nu bliver det 49221522, men det er da stadig et for stort tal ik?

Brugbart svar (0)

Svar #10
15. april 2004 af riquelme (Slettet)

nej, det lyder rimeligt nok.. brændværdien for benzin er ca. 45000000 J pr kg og den skal da nok bruge et par kilo på vej op

Svar #11
15. april 2004 af millie (Slettet)

ok tak

Skriv et svar til: Fysik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.