Fysik

fordampningsvarme

22. maj 2007 af cecilierks (Slettet)
vands fordampningsvarme=2257 kj/kg.
kogepladeeffekt på 1500 watt, masse=1,5 l.
hvor lang tid går der før vandet fordamper??

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2007 af -Zeta- (Slettet)

Lad 1,5 L => 1,5 kg

Fordampningsvarme siger noget om, hvor meget energi der skal til [kJ] for at fordampe en bestemt masse [kg]. Derfor [kJ/kg]

Der skal altså tilføres,

2257 (kJ/kg) * 1,5 (kg) kJ = 3385,5 kJ

for at fordampe 1,5 kg vand.

Du ved at kogepladen varmer 1,500 W => 1,500 kJ/s.

Benyt at: W = J/s <=> s = J/W

tid = 3385,5 kJ / 1,500 (kJ/s) = "2257 s"

Brugbart svar (0)

Svar #2
22. maj 2007 af -Zeta- (Slettet)

#1.
2257 (kJ/kg) * 1,5 kg = 3385,5 kJ*

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2007 af -Zeta- (Slettet)

#1.
1,500 W --> 1,500 kW

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. maj 2007 af sveegaard (Slettet)

#1 nu må du huske, at vandet også skal bringes op til kogepunktet!

Q = c*m*deltaT = 4182 J/kgK * 1,5 kg * 100 K = 627,3 kJ

Det er for opvarmning til kogepunktet.

Det totale energiforbrug bliver således:

3385,5 kJ + 627,3 kJ = 4012,8 kJ.

Og - hmm - er det ikke 2257 (J/kg) i stedet for (kJ/kg)?

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2007 af -Zeta- (Slettet)

"nu må du huske, at vandet også skal bringes op til kogepunktet"!?

Hvor står det henne? Jeg går ud fra, at der startes fra 100 grader?

Brugbart svar (0)

Svar #6
24. maj 2007 af -Zeta- (Slettet)

Og hvor står der, at begyndelsespunktet for vandet er 0 grader? (Normalt ville man så starte ved stuetemperatur, 20-25 grader)

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. maj 2007 af sveegaard (Slettet)

#5/6 tja måske ikke 0 grader, men bare lige en rettesnor (:

Måske er jeg for vant til, at formuleringen "hvor meget energi skal der til, før vandet fordamper" i virkeligheden også indebærer opvarmning fra stuetemperatur til kogepunktet.

Brugbart svar (0)

Svar #8
25. maj 2007 af -Zeta- (Slettet)

#7.
Yes. :-) Så vidt jeg kan se, skal man ikke medregne energien for at opvarme vandet i denne konkrete opgave.

Skriv et svar til: fordampningsvarme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.