Musik
Teori ved intervaller + omvendinger
22. maj 2007 af
aetas (Slettet)
Heysa alle,
Som forlængelse af "Teorien bag Kvintcirklen" kommer her lidt teori omkring de såkaldte "intervaller", som også er meget efterspurgt.
Kort og godt kan man sige at intervaller er den afstand fra din grundtone. I det følgende eksempel bruger jeg tonen C som eksempel. Teorien er forklaret udfra et klaver.
Som sagt er der tale om en afstand, hvilket inkludere at et interval består af mindst 2 toner.
Den første tone, altså grundtonen, kaldes "prim" (kommer af primær), dvs hvis afstanden er = 0, altså man trykker på C to gange, er det er prim (vel og mærket det SAMME C PÅ INSTRUMENTET). Hvis jeg nu vil lave en afstand som er en, kan jeg nu vælge at flytte min finger til højre eller til venstre fra min grundtone. Hvis jeg spiller ad dem op mod højre "er det opadgående intervaller", omvendt til venstre "nedadgående intervaller" - hvilket bare indikere hvilken tone der slåes an først. Eksemplerne her er opadgående.
Den næste tone som jeg slår an, er den tone der kommer efter C, altså Cis (C#). Denne afstand kaldes Lille Sekund (kommer af sekundær). Den næste tone er D, og der er her to tangenter til C. Denne kaldes Store Sekund. Ved 3 afstand: lille terts (tertiær).
Ved 4: store terts
ved 5: kvart (den 4. tone)
Ved 6: Trisonus (er den midterste tone i en oktav, kaldes også formindsket kvint eller forstørret kvart)
ved 7: kvint (den 5. tone)
ved 8: lille sechst
ved 9: store sechst
ved 10: lille septim
ved 11: store septim
ved 12: Oktav (hvilket også er svaret på hvorfor der er 12. bånd på en guitar før man når den samme tone - altså oktaven).
Oktaven er altså den samme tone som grundtonen, hvilket man tydeligt kan se, hvis man sidder foran et klaver.
Prim (1. tone), kvart (4. tone), kvint (5.tone) og oktav (8. tone) kaldes også rene intervaller, og er oftest disse fængende melodier er bygget op omkring.
Omvendinger betyder: to intervaller lagt sammen som giver 9.
Selvom der findes 12 toner, findes der kun 7 forskellige:
A, B, C, D, E, F, G, A.
A er her vores grundtone, dvs. oktaven vil altså også være A.
De rene intervaller er hinanden omvendinger fordi 1 + 8 (prim + oktav) giver 9, og kvint + kvart (5 + 4) = 9.
De resterende toner har både en stor og lille tone, eks: stor sekund og lille sekund.
Støder man på disse skal stor passe med den tilsvarendes lille, og stadig give 9, eks:
stor terts + lille sechst = 9
lille sekund + stor septim = 9
Thats it, meget simpelt. Spørg hvis der er det mindste.
Enjoy
Som forlængelse af "Teorien bag Kvintcirklen" kommer her lidt teori omkring de såkaldte "intervaller", som også er meget efterspurgt.
Kort og godt kan man sige at intervaller er den afstand fra din grundtone. I det følgende eksempel bruger jeg tonen C som eksempel. Teorien er forklaret udfra et klaver.
Som sagt er der tale om en afstand, hvilket inkludere at et interval består af mindst 2 toner.
Den første tone, altså grundtonen, kaldes "prim" (kommer af primær), dvs hvis afstanden er = 0, altså man trykker på C to gange, er det er prim (vel og mærket det SAMME C PÅ INSTRUMENTET). Hvis jeg nu vil lave en afstand som er en, kan jeg nu vælge at flytte min finger til højre eller til venstre fra min grundtone. Hvis jeg spiller ad dem op mod højre "er det opadgående intervaller", omvendt til venstre "nedadgående intervaller" - hvilket bare indikere hvilken tone der slåes an først. Eksemplerne her er opadgående.
Den næste tone som jeg slår an, er den tone der kommer efter C, altså Cis (C#). Denne afstand kaldes Lille Sekund (kommer af sekundær). Den næste tone er D, og der er her to tangenter til C. Denne kaldes Store Sekund. Ved 3 afstand: lille terts (tertiær).
Ved 4: store terts
ved 5: kvart (den 4. tone)
Ved 6: Trisonus (er den midterste tone i en oktav, kaldes også formindsket kvint eller forstørret kvart)
ved 7: kvint (den 5. tone)
ved 8: lille sechst
ved 9: store sechst
ved 10: lille septim
ved 11: store septim
ved 12: Oktav (hvilket også er svaret på hvorfor der er 12. bånd på en guitar før man når den samme tone - altså oktaven).
Oktaven er altså den samme tone som grundtonen, hvilket man tydeligt kan se, hvis man sidder foran et klaver.
Prim (1. tone), kvart (4. tone), kvint (5.tone) og oktav (8. tone) kaldes også rene intervaller, og er oftest disse fængende melodier er bygget op omkring.
Omvendinger betyder: to intervaller lagt sammen som giver 9.
Selvom der findes 12 toner, findes der kun 7 forskellige:
A, B, C, D, E, F, G, A.
A er her vores grundtone, dvs. oktaven vil altså også være A.
De rene intervaller er hinanden omvendinger fordi 1 + 8 (prim + oktav) giver 9, og kvint + kvart (5 + 4) = 9.
De resterende toner har både en stor og lille tone, eks: stor sekund og lille sekund.
Støder man på disse skal stor passe med den tilsvarendes lille, og stadig give 9, eks:
stor terts + lille sechst = 9
lille sekund + stor septim = 9
Thats it, meget simpelt. Spørg hvis der er det mindste.
Enjoy
Skriv et svar til: Teori ved intervaller + omvendinger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
