Biologi
Residualluften
23. maj 2007 af
thomas_ho (Slettet)
Spirometer med 5 liter luft, heraf er 10% He
Efter maksimal udånding tilkobles spirometeret, og der ventileres normalt. Efter nogle åndedrag måles koncentrationen af He til 8,3 %
Finf rumfanget af Redidualluften??(nogne der kan hjælpe med det) ?
Efter maksimal udånding tilkobles spirometeret, og der ventileres normalt. Efter nogle åndedrag måles koncentrationen af He til 8,3 %
Finf rumfanget af Redidualluften??(nogne der kan hjælpe med det) ?
Svar #1
23. maj 2007 af stud.med (Slettet)
Ahh, den kære respirationsfysiologi - hadet af alle med.studerende på århus universitet.
Regner med at du har bio A niveau eller højere idet det i realiteten er universitetsniveau, så svaret bliver også derefter.
Du skal have fat i residualvolumen, det vil sige den mængde luft der er tilbage i lungerne efter en maximal expiration. Denne indbefatter alveoleluften samt dead-space voluminet og ligger for en normalperson på ca. 1,2 liter ud af de ca. 6 liter ved en maximal inspiration - total lunge volumen.
For at udregne residualvolumen skal du bruge massebevarelsesprincippet og vide at Helium ikke optages over alveolemembranen, altså bliver i opsamlingsluften. Yderligere skal du antage at expirationen hvori måles 8,3%He er efter en maximal expiration idet det ellers ikke vil være residualvolumen du måler, samt at den respiratoriske kvotient er lig 1 - altså at der ikke optages flere gasser end der tilføres (normalt optages mere ilt end der udskilles CO2).
Yderligere skal luften være tør, altså du skal tage højde for det volumen vanddampen optager af luften, idet fraktioner (som de 10%He) måles uden vanddamps fraktion - det vi i fysiologiens verden kalder tør luft eller STPD (Standart Temperature Pressure Dry).
Men lad det ikke forvirre dig...det ovenstående er blot til hvis du har interesse indenfor området.
Udregningen kommer her.
Princippet er, når jeg bruger V som volumen og F som fraktion:
V1*F1=(V1+V2)*F2
giver
Vspirometer*Ffør=(Vspirometer+Vresidualvolumen)*Fefter
giver
5L*10% = (5L + x) * 8,3%
x=1,024L
Regner med at du har bio A niveau eller højere idet det i realiteten er universitetsniveau, så svaret bliver også derefter.
Du skal have fat i residualvolumen, det vil sige den mængde luft der er tilbage i lungerne efter en maximal expiration. Denne indbefatter alveoleluften samt dead-space voluminet og ligger for en normalperson på ca. 1,2 liter ud af de ca. 6 liter ved en maximal inspiration - total lunge volumen.
For at udregne residualvolumen skal du bruge massebevarelsesprincippet og vide at Helium ikke optages over alveolemembranen, altså bliver i opsamlingsluften. Yderligere skal du antage at expirationen hvori måles 8,3%He er efter en maximal expiration idet det ellers ikke vil være residualvolumen du måler, samt at den respiratoriske kvotient er lig 1 - altså at der ikke optages flere gasser end der tilføres (normalt optages mere ilt end der udskilles CO2).
Yderligere skal luften være tør, altså du skal tage højde for det volumen vanddampen optager af luften, idet fraktioner (som de 10%He) måles uden vanddamps fraktion - det vi i fysiologiens verden kalder tør luft eller STPD (Standart Temperature Pressure Dry).
Men lad det ikke forvirre dig...det ovenstående er blot til hvis du har interesse indenfor området.
Udregningen kommer her.
Princippet er, når jeg bruger V som volumen og F som fraktion:
V1*F1=(V1+V2)*F2
giver
Vspirometer*Ffør=(Vspirometer+Vresidualvolumen)*Fefter
giver
5L*10% = (5L + x) * 8,3%
x=1,024L
Skriv et svar til: Residualluften
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
