Fysik

Håndvægt

24. maj 2007 af berivan23 (Slettet)


Eleven får fat i en 2,65 m lang 30 cm bred bjælke, som håndvægtene kan rulle ned ad fra lastbilens lastrum. Bevægelsen er ren rulning (dvs ingen glidning)
Håndvægten masse er 10 kg.
Varebilens læsse højde er 72 cm

spørgsmålet er bestem håndvægtens vinkelhastighed, når den har rullet 2,65 ned ad bjælken.?

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2007 af sveegaard (Slettet)

Puuh, nu ved jeg ikke, om jeg nu kan huske den opgave (har løst den før)

Altså, du skal først bestemme ændringen af potentiel energi (fra "læssehøjden" til den højde, der er 2,65 m nede ad bjælken).
Denne energi sætter du lig rotationsenergien:

Eforskel = Erot = 1/2 * I * w^2

Inertimomentet I er enten opgivet eller også skal du selv beregne den.

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. maj 2007 af Lurch (Slettet)

betingelsen for ren rul er at
V(cm) = r*w
altså hastigheden af massemidtpunktet er givet ved produkt af radius og vinkelhastighed

brug energibevarelse til at finde V(cm) når den er rulelt 2,65 m ned

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2007 af sveegaard (Slettet)

Det kunne man også :P

Svar #4
24. maj 2007 af berivan23 (Slettet)

Okey..Men skal jeg bare sætte Erot=1/2*I*w^2=Potentialenergi

skaljeg bare løse ligninge med hensyn til w^2 eller?

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2007 af Lurch (Slettet)

Det var lidt sludder det jeg sagde

Energibevarelse,
E(pot) = E(trans) + E(rot)
mgh = 1/2 m v(cm)^2 + 1/2 I w^2

og da gælder da at v(cm)=r*w

Svar #6
24. maj 2007 af berivan23 (Slettet)

Hvordan finder jeg V(cm) forstår det ikke

Svar #7
24. maj 2007 af berivan23 (Slettet)

hvad er v(cm)

Brugbart svar (0)

Svar #8
24. maj 2007 af Lurch (Slettet)

v(cm) er bare hastigheden af vægtens massemidtpunkt. erstat den med w*r, hvor r er radius for den rullende vægt

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. maj 2007 af sveegaard (Slettet)

v(cm) er tangentialhastigheden

Svar #10
24. maj 2007 af berivan23 (Slettet)

Jeg ved at inertimomenten er 0.035kg*m^2
og at radiusen er 0.012m

jeg får et underligt tal.. hvad får i

Svar #11
24. maj 2007 af berivan23 (Slettet)

og at potential energien er 66.78J

Brugbart svar (0)

Svar #12
24. maj 2007 af Lurch (Slettet)

jeg får at w=66 s^(-1) ca

Svar #13
24. maj 2007 af berivan23 (Slettet)

er det ikke ret meget når man tænker over det

Brugbart svar (0)

Svar #14
24. maj 2007 af Lurch (Slettet)

energibevarelse giver at

E(pot) = E(kin) + E(rot)
mgh = 0.5mv^2 + 0.5Iw^2
2mgh = m(rw)^2 + Iw^2
w = ((2mgh)/(mr^2+I))^(1/2)

Brugbart svar (0)

Svar #15
24. maj 2007 af Lurch (Slettet)

Næ, det er ikke så forfærdelig meget, men nu ruller vægten jo også kun 72cm ned i højden, det er ikke så meget

Svar #16
24. maj 2007 af berivan23 (Slettet)

okey..mange tak for hjælpen

Svar #17
24. maj 2007 af berivan23 (Slettet)

lige en bemærkning.. hvorfor ser energi bevarelsen sådan ud..
hvorfor ikke sådan ekin=epot+erot

Brugbart svar (0)

Svar #18
24. maj 2007 af Lurch (Slettet)

Energibevarelse siger at E(før) = E(efter)
Før har vægten kun potentiel energi, da den ligger på læsset, men ikke bevæger sig, når den er ved bunden har den ingen potentiel energi, men både rotationsenergi og bevægelsesenergi, så

E(før) = E(efter)
E(pot) = E(kin) + E(rot)

Svar #19
24. maj 2007 af berivan23 (Slettet)

men når jeg ersatter w med v/r giver det 2.165 m/s hvorfor er der forskel..brude det ikke give det samme

Svar #20
24. maj 2007 af berivan23 (Slettet)

0.72m/s mente jeg

Forrige 1 2 Næste

Der er 30 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.