Fysik
udlede varmelære??
29. maj 2007 af
dream-princess (Slettet)
Hej alle sammen..
Jeg sidder lige med en rapport om varmelære og er stødt ind i et lille problem, fordi jeg har to formler, og jeg kan bare ikke lige finde ud af hvordan den skal udledes til det problemet er følgende:
Qsten+Qkal+Qvand= 0
skal svare til:
Csten*(tstart-tslut)=(mkal*ckal+mvand*cvand)*(tslut-tstart)
Jeg er selv kommet frem til følgende:
-Csten*(tslut-tstart)=Ckal*(tslut-tstart)+Cvand*(tslut-tstart)
Er der nogen som kan se hvor jeg er gået galt i byen, eller hvadjeg skal gøre for at komme videre??
På forhånd tak!
-Dream-princess
Jeg sidder lige med en rapport om varmelære og er stødt ind i et lille problem, fordi jeg har to formler, og jeg kan bare ikke lige finde ud af hvordan den skal udledes til det problemet er følgende:
Qsten+Qkal+Qvand= 0
skal svare til:
Csten*(tstart-tslut)=(mkal*ckal+mvand*cvand)*(tslut-tstart)
Jeg er selv kommet frem til følgende:
-Csten*(tslut-tstart)=Ckal*(tslut-tstart)+Cvand*(tslut-tstart)
Er der nogen som kan se hvor jeg er gået galt i byen, eller hvadjeg skal gøre for at komme videre??
På forhånd tak!
-Dream-princess
Svar #1
29. maj 2007 af peter lind
Nu skriver du ikke hvad de forskellige symboler står for, så jeg må gætte lidt.
Formentlig er mkal*ckal = Ckal og mvand*cvand = Cvand
(masse gange varmefylde = varmekapacitet af henholdsvis kaloriemeter og vandet). Er det rigtigt står der det samme i begge ligninger.
Noget andet er at tstart formentlig ikke er den samme på hver side af ligningen. På venstre side er det starttemperatur for stenen og på højre side er det starttemperaturen for kalorimeter og vand.
Formentlig er mkal*ckal = Ckal og mvand*cvand = Cvand
(masse gange varmefylde = varmekapacitet af henholdsvis kaloriemeter og vandet). Er det rigtigt står der det samme i begge ligninger.
Noget andet er at tstart formentlig ikke er den samme på hver side af ligningen. På venstre side er det starttemperatur for stenen og på højre side er det starttemperaturen for kalorimeter og vand.
Svar #2
29. maj 2007 af hensker (Slettet)
Q_sten er vel negativt da det skal afgive varme.
Q_sten = - C_sten * dT
Q_kal = m_kal * c_kal * dT
(C_kal = m_kal * c_kal)
Q_vand = m_vand * c_vand * dT
(C_vand = m_vand * c_vand)
- Q_sten = Q_kal + Q_vand <=>
C_sten * dT = m_kal * c_kal * dT + m_vand * c_vand * dT <=>
C_sten * dT = dT (m_kal * c_kal + m_vand * c_vand)
Højre side er bare blevet sammentrukket. dT er temperaturforskel.
Q_sten = - C_sten * dT
Q_kal = m_kal * c_kal * dT
(C_kal = m_kal * c_kal)
Q_vand = m_vand * c_vand * dT
(C_vand = m_vand * c_vand)
- Q_sten = Q_kal + Q_vand <=>
C_sten * dT = m_kal * c_kal * dT + m_vand * c_vand * dT <=>
C_sten * dT = dT (m_kal * c_kal + m_vand * c_vand)
Højre side er bare blevet sammentrukket. dT er temperaturforskel.
Svar #3
05. juni 2007 af dream-princess (Slettet)
#2
Tak for hjælpen, men kan du kort forklare hvordan du trækker sammen i den sidste omgang (fysik er ikke min stærkeste side, trods jeg er en haj til matematik ;)
Tak for hjælpen, men kan du kort forklare hvordan du trækker sammen i den sidste omgang (fysik er ikke min stærkeste side, trods jeg er en haj til matematik ;)
Skriv et svar til: udlede varmelære??
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
