Matematik

Keglevolumen ud fra cirkeludsnit

29. maj 2007 af kaspx (Slettet)
Jeg kæmper lidt med en opgave:

Af en cirkel med radius på 10 cm laves et cirkeludsnit, som foldes til en kegle. Jeg skal bestemme ved hvilken udsnitsvinkel keglens volumen bliver størst.

Jeg ved volumen af keglen er givet ved 1/3 * pi * r^2 * h men har lidt svært ved at få hul på opgaven.

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2007 af Nicklas.sk (Slettet)

Okay, jeg er gået ud fra, at man skærer det stykke væk, som vinklen angiver

Først finder man ud af hvor'n v og cirklens omkreds hænger sammen. Man kan se at der er en lineær sammenhæng, ved at opstille et skema:

Da r(cirkel)=10 => O(cirkel)=2*pi*r=20pi

Vinkel Omkreds
0 20pi
90 15pi
180 10pi
270 5pi
360 0

Hældningen må derfor være:
(15pi-20pi)/(90-0) = -5pi/90 = -pi/18
så må vi lægge 20pi til (O(0)=20pi)
Omkredsen kan altså skrives som en funktion af vinklen:
O = -pi/18*v+20pi

Nu skal vi så finde ud af hvordan keglens grundflades radius, forholder sig til udsnitsvinklen.

O(keglegrundflade)=2*pi*r
O(cirkeludsnit)=-pi/18*v+20pi

2*pi*r=-pi/18*v+20pi <=>
r(keglegrundflade)=(-pi/18*v+20pi)/(2pi) <=>
r(keglegrundflade)=(360-v)/36

Da V(kegle)=1/3*pi*r^2*h har vi to variabler, og vi er kun interesseret i v. r har vi lige vist kan skrives vha. v, så no problems lige her. Nu skal vi så finde ud af hvordan v forholder sig til h.

r(cirkel)^2=r(keglegrundflade)^2+h^2 <=>
10^2=((360-v)/36)^2+h^2 <=>
h=kvr(100-((360-v)/36)^2)

Så kan vi beskrive både r og h vha v, så vi klasker udtrykkene ind i formlen, og får en funktion.

Volumen=1/3*pi*((360-v)/36)^2*kvr(100-((360-v)/36)^2)

Herefter skal vi foretage en optimering, altså V'(v)=0

Vi er superdovne, så vi TI89-solver:

solve(d(1/3*pi*((360-v)/36)^2*kvr(100-((360-v)/36)^2),v)=0,v)

Vi får tre forskellige svar:
v=66,06 v v=360 v v=653,94

Da 0<v<360, (giver ikke mening at skære mere end 360 grader af)
må løsningen være:

v = 66,06 cm

Svar #2
29. maj 2007 af kaspx (Slettet)

Tak for svaret - jeg skal lige regne det igennem. Jeg kan dog sige, at facit er 46,9 grader. Jeg går ud fra, at dit 66,06 cm egentlig skal være cm^3. Dette er dog heller ikke overensstemmelse med facit.

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. maj 2007 af Nicklas.sk (Slettet)

Øv, haha. Men metoden er der i hvert fald, den håber jeg du kan få brugt. Peace

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2007 af Nicklas.sk (Slettet)

og nej,
der skulle bare have stået
v=66,06 grader

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. maj 2007 af Nicklas.sk (Slettet)

Måske ser jeg hvor fejlen er. Måske har jeg forstået den forkert.
Altså man starter med en cirkel. Så tager man en vinkel, og skærer et stykke fra der svarer til den vinkel (fx 60grader). Så har man to stykker:

1) Det oprindelige stykke minus det lige udklippede stykke
2) Det stykke der er klippet fra

Jeg har regnet det som om, at vinklen udgjorde hvor meget der skulle skæres fra det oprindelige stykke. Og så har jeg taget det oprindelige stykke og regnet rumfanget ud med. Er det forkert?

Svar #6
29. maj 2007 af kaspx (Slettet)

Som jeg læser opgaven er det helt klart vinklen på det stykke der skæres ud, som er interessant. Og dette udskårne stykke foldes til en kegle, hvis volumen skal beregnes.

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. maj 2007 af Nicklas.sk (Slettet)

Ahh, hvis det er det udklippede stykke man i stedet laver sin kegle af, får jeg resultatet

v=293,94 grader

Men det er jo selvfølgelig 360-66,06 grader. Så i den her situation, har jeg bare lavet min kegle af det andet stykke, og dermed fået samme volumen!

Skriv endelig dine udregninger, kan ikke se hvor mine er forkert, selvom du siger at det ikke passer med facit.

Svar #8
29. maj 2007 af kaspx (Slettet)

Jeg får det samme som dig, hvilket jeg tror er rigtigt. Jeg skal lige finde ud af om facit listen evt. er forkert så snart jeg får opgaven rettet.

Mange tak for hjælpen :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. maj 2007 af Nicklas.sk (Slettet)

Cool, let me know, for kan ikke se hvordan man skulle komme frem til de 46,9 grader.

Gode sidste timer af tirsdagen

Svar #10
03. juni 2007 af kaspx (Slettet)

v=293,94 grader var det korrekte svar :) Facit var forkert.

Tak for hjælpen endnu engang.

Brugbart svar (0)

Svar #11
06. juni 2007 af Nicklas.sk (Slettet)

arh, det var rart!
Selv tak, det er jo det forummet er til!

Skriv et svar til: Keglevolumen ud fra cirkeludsnit

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.