Fysik

stående bølger !

31. maj 2007 af SET (Slettet)
hvad er en stående bølge ?

Brugbart svar (3)

Svar #1
31. maj 2007 af -Zeta- (Slettet)

En stående bølge er en bølge der udsendes og reflekteres, og derved interfererer den reflekterede bølge med de bølger der bliver udsendt. Ved nogle bestemte frekvenser, de såkaldte resonansfrekvenser, svinger bølgen kraftigere omkring nogle faste punkter, hvilket forårsager at amplituden vokser. De reflekterede bølger forstærker, på disse punkter, de udsendte bølger, hvor de normalt vil modarbejde hinanden.

Brugbart svar (2)

Svar #2
31. maj 2007 af -Zeta- (Slettet)

En stående bølge er en bølge som ikke udbreder sig; bølgen er stationær. Stående bølger kan fx forekomme på en streng, som er udspændt mellem to faste punkter. Er afstanden mellem disse punkter L, kan der optræde stående bølger med bølgelængder 2L, L, 2L/3, L/2, ... For den indspændte streng er udsvinget selvsagt nul i de faste punkter. Derudover kan udsvinget være nul i yderligere et antal punkter af strengen. Disse punkter ligger fast og kaldes knudepunkter.

Stående bølger på strenge benyttes i mangeartede musikinstrumenter. I to dimensioner forekommer de bl.a. på trommeskind. Stående bølger kan også optræde som lydbølger i luftfyldte rør, der er lukket i den ene eller begge ender; det er princippet i orgelpiber og blæseinstrumenter.

Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Interferencen af 2 sinusoidale bølger med samme frekvens og amplitude og som bevæger sig i modsat retning producerer stående bølger. Bølgen har hvilepunkter (notes) og maksimumpunkter (antinotes). Vi taler om en trigonometrisk funktion af 2 variable. Tænk på en elastik, som du spænder ud mellem 2 punkter og slå så til den.
Men det er igen et temmelig omfattende felt.

Svar #4
31. maj 2007 af SET (Slettet)

hvordan kan man beskrive den matematisk ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. maj 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Det ville jeg egentlig hellere undlade, da nogle siger, at det ikke må være alt for avanceret herinde, men her kommer den (og prøv nu selv at tegne den, hvis du har et program, der kan gøre det, ellers gør jeg det og lægger det ind på peecee, men det bliver ikke lige nu):

y(x,t)= (2*ym*sin((k*x))*cos(w*t), hvor ym er amplituden, k det nagulære bølgetal, k*x er fasen.

Vi skal altså over i noget, der hedder interferens.

En guitar producerer tående bølger, det samme gør en tromme, hvilket man kan se, hvis man placerer noget mørk pudder på trommeskindet.

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. januar 2009 af acian (Slettet)

er det kun ved resonansfrekvenserne at strengen frembringer lyd? :S


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nej, men det er ved resonans at amplituden er størst. Hvis du har en svingning udtrykt ved for eksempel x(t) = x*cos(ω*t), og x(t) er strengens udsving, x er amplituden (da cos til noget højst kan være 1), så er der resonans, når ω/ω0 = 1.For at forstå det, så tænk på en gynge, som du skubber til. Hvis du kun skubber en enkelt gang, så svinger gyngen på sin "naturlige" frekvens. Hvis du stedse skubber til den, så dine skub kommer "i rette øjeblik", så kaldes det tvungne svingninger, og hvis den naturlige svingning harmonere med dit skub, så siges der at være resonans.


Skriv et svar til: stående bølger !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.