Oldtidskundskab

Nogle spørgsmål til Medea

08. juni 2007 af john3 (Slettet)
Hej

I skrivende stund er jeg igang med at forberede mig til Old eksamen. I øjeblikket læser jeg Medea. Dog har jeg nogle spørgsmål til dramet:

1. Er det rigtigt forstået at kores rolle er følgende: At via deres sange indele dramaet i akter (ved godt det ikke er inddelt i akter, men en form for indeling er det). I deres sange kommenterer de på hvad der er sket i det foregående stykke.

2. Et af hovedtemaerne er det at været styret af sine følelser contra det at være styret af sin fornuft. Er det korrekt af de rette ord for disse to begreber er:
Thymos (følelse)
Boulemata (fornuft)

3. I Medea indgår der kritik af kvindens position i det hellenistiske samfund. Er dette et tema man skal lægge meget vægt på?

4. Jeg husker noget om at min lærer nævnte at i slutningen hvor Medea sidder i en vogn trukket af drager at det var 'Deux Ex Machina'. Jeg ved dog bare ikke hvad dette 'Deux Ex Machina' betyder og hvordan det skal forståes...

5. Der er mange ting at tage fat på I Medea og mange pointer og jeg mener da også at jeg sagtens ville kunne fylde eksamens tiden ud med at snakke om det. Der er dog en ting der nager mig lidt og det er om der er egentligt budskad i teksten jeg har ikke faldet over et.


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. juni 2007 af hg5e17ah (Slettet)

1. Koret består af kvinder fra byen (Korinth). Hvad deres rolle er kan jeg ikke lige huske, men det kommer vel bare an på, hvilken rolle du tillægger dem. Man kan også sige, at de giver en anden synsvinkel på tingene

2. Thymos er noget i retning af lidenskab/sind eller følelser.
Ved ikke med Boulemata.

3. Du kan komme ind på matriarkale og patriarkale samfund men også kvindens rolle. Men kvindens rolle er lidt farlig medmindre du har et klart formål, og har styr på dine facts.

4. Deux ex machina er en pludselig handling der løser/genløser en situation eller udredder plottet. Dvs. det i Meda er en uventet ting der redder Medea fra Jasons hævn

5. hmm..find på noget? Følelser > fornuft

Minder lidt om eventyrets "den kloge narrer den mindre kloge"

Ellers: Fysis (den guddommelig uskrevne lov)> < Nomos (den menneskeskabte/ vedtagne lov) = Medea >< Jason.

Brugbart svar (1)

Svar #2
08. juni 2007 af Guruen (Slettet)

jeg havde nok sagt logos om fornuften (evt. eros som følelser? - men hæng mig ikke op på dén)

Brugbart svar (1)

Svar #3
09. juni 2007 af Anu13is (Slettet)

Thymos er det impulsive hvor boulemata er mådehold, som medea tydeligvis mangler

Skriv et svar til: Nogle spørgsmål til Medea

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.