Samfundsfag

Hård/blød magt

10. juni 2007 af batikha (Slettet)
HEj

Hvad er forskellen på blød og hård magt? (Kan I give historiske begivenheder hvor der bruges hård/blød magt?)

Hvilken form for magt har USA og dets allierede anvendt imod Irak?

Tak, på forhånd :)

Brugbart svar (2)

Svar #1
10. juni 2007 af Marcus (Slettet)

Den hårde magt fokuserer på de 3 magtfaktorer: militær, økonomi og teknologi. Det er altså med disse magtfaktorer en stat vælger at løse en konflikt, hvis denne anvender hård magt. Eksempler kan være: Vietnam og Irak 1+2.

Den bløde magt fokuserer derimod på udbredelse af kultur og ideologi. Her prøver sådan set at omvende en stat fra den tidligere ideologi (fx et totalitært styre) ved at få indført sin stats kulturelle og ideologiske værdier (fx demokrati). Det er denne magtfaktor EU som institution forsøger at anvende overfor Tyrkiet.

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. december 2007 af goul89 (Slettet)

uddrag af samf opgave

der forekommer i Iran blød magt, hvor der tales til nationalismen og religionen, som så giver landet nogle borgere som 100 % tror på sit eget land, og som derfor hellere vil have dårlige forhold, diktatur osv. i sit land end at få fred via lande udefra som ikke støtter nationalismen og religionen på samme måde. Et lands udenrigspolitik kan også være bygget op på baggrund at landets status i verden. Et unipolært land som USA bygger sin udenrigspolitik op på egne interesser, og prøver at udbygge denne unipolaritet og hegemonitilstand som de tidligere har haft, og især efter Kinas fremdrift efter 90erne har de haft svært ved at have helt samme indflydelse, hvilket underbygger hegemoniteorien der siger at en anden stormagt på et tidspunkt vil tage over for en anden. På dette tidspunkt så det også ud til at Europa kunne spille en stor rolle, men de formåede trods nogenlunde samme økonomi som USA ikke at fremstå som en samlet enhed på samme måde. USA har dog manifesteret sin plads i hierarkiet efter årtusindskiftet, og genskabt sin økonomiske udvikling, og det med hjælp fra EU og NATO samarbejde. Derved benyttes der i stor grad også blød magt i USA, de gør det dog ikke ved decideret at true andre lande, men de andre lande gør det ligefrem frivilligt som vi ser det i Europa.

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. februar 2009 af thøger messias vorte (Slettet)

kan nogen svare på, i hvilket omfang USA brugte blød el. hård magt under rumkapløbet i den kolde krig?

på forhånd tak.....


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. juni 2009 af graffilip (Slettet)

 det må vel være hård.


Skriv et svar til: Hård/blød magt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.