Fysik

sekundærspole og primærspole

13. juni 2007 af avani (Slettet)
Hej!

Når man laver et forsøg med transformation, så er der noget der hedder primærspole og sekundærspole. Hvordan ved man hvilken en er primære eller sekundær? er fx. primærspole den med flest vindinger og sekundærspole, den med mindst vindninger i kredsløbet??
fx. Primærspole = 400 vindninger
Sekundærspole = 200 vindinger
Dvs. at primærspolen er dobbelt så stor som sekundærspolen.

Vær sød og give uddybende svar
Tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2007 af mathon


primærspolen er altid den spole, du tilslutter vekselstrøm

sekundærspolen er altid den spole, du "tapper" vekselstrøm fra


uanset vindingstal



Brugbart svar (0)

Svar #2
13. juni 2007 af mathon


...primærspolen har næsten samme størrelse som sekundærspolen, blot er beviklingen lidt tykkere, da 400 vindinger fylder lidt mere end 200

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2007 af mathon


U_s/U_p = N_s/N_p,

hvoraf

U_s = [N_s/N_p]*U_p

Svar #4
13. juni 2007 af avani (Slettet)

Åh tak, men havd mener du med "tapper"? og når du siger at primærspolen er den man tilslutter vekselstrøm, mener du så at det er den som er tilsluttet til vekselstrømgeneratoren? - men det er sekundærspolen jo også, der det er den som lukker kredsløbet. ikk?

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. juni 2007 af mathon


det er KUN den spole, som DU med ledninger tilslutter vekselstrømsgeneratoren - primærspolen, som er i dennes kredsløb.

I sekundærspolen induceres - via magnetvariationer i den U-formede jernkerne - vekselspænding. Sekundærspolen er altså IKKE i elektrisk fælleskredsløb med generatoren.

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. juni 2007 af mathon


primær- og sekundærspole har vekselpændingsfrekvensen tilfælles.

Skriv et svar til: sekundærspole og primærspole

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.