Matematik
vektor bevis
14. juni 2007 af
hoppus (Slettet)
hej
hvordan beviser man denne regneregel for vektore?
bemærk at jeg ikke sætter pil over vektorne, for det kan jeg ikke lige finde ud af på computeren.
a + b= (a1+b1,a2+b2)
på forhånd tak
hvordan beviser man denne regneregel for vektore?
bemærk at jeg ikke sætter pil over vektorne, for det kan jeg ikke lige finde ud af på computeren.
a + b= (a1+b1,a2+b2)
på forhånd tak
Svar #1
14. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)
En vektor er en orienteret ret linie, det vil sige, at den har to parametre: længden og retningen (for eksempel enheden hastighed) i modsætningen til en skalar (for eksempel enheden fart). Ved farten interesserer man sig ikke for retningen, selv om man bruger udtrykkene i flæng, så er de ikke det samme.
Der er ikke tænkt på koordinatsystemer endnu.
Hvis vi derimod vil angive vektoren i en plankoordinatsystem, så skriver man:
a = x*i +y*j, ligning 1
i og j er enhedsvektorerne i h.h.v. x-retningen og y-retningen, i = (1,0) og j = (0,1)
Det kan man også skrive:
a = (x1,y1), men man mener i virkeligheden det, der står i ligning 1.
b = (x2,y2), så a + b er altså lig vektoren, der kan tegnes fra a's begyndelse til b's slutpunkt,
Tegn nu selv de to vektorer op i forlængelse af hinanden og træk så vektoren a + b = (x1,y1) + (x2,y2).
Summen, der er defineret på ovennævnte grafiske måde kan vises, hvis du tegner vektorerne op i et koordinatsystem. Det skal du gøre, ellers forstår du det ikke.
Omvendt kan man også sige, at a + b udespænder et parallellogram, hvis man trækker linier parallelle med h.h.v. a og b og de har samme begyndelsespunkt.
Vektorer skal man lige vænne sig til, så bliver det rutine
Der er ikke tænkt på koordinatsystemer endnu.
Hvis vi derimod vil angive vektoren i en plankoordinatsystem, så skriver man:
a = x*i +y*j, ligning 1
i og j er enhedsvektorerne i h.h.v. x-retningen og y-retningen, i = (1,0) og j = (0,1)
Det kan man også skrive:
a = (x1,y1), men man mener i virkeligheden det, der står i ligning 1.
b = (x2,y2), så a + b er altså lig vektoren, der kan tegnes fra a's begyndelse til b's slutpunkt,
Tegn nu selv de to vektorer op i forlængelse af hinanden og træk så vektoren a + b = (x1,y1) + (x2,y2).
Summen, der er defineret på ovennævnte grafiske måde kan vises, hvis du tegner vektorerne op i et koordinatsystem. Det skal du gøre, ellers forstår du det ikke.
Omvendt kan man også sige, at a + b udespænder et parallellogram, hvis man trækker linier parallelle med h.h.v. a og b og de har samme begyndelsespunkt.
Vektorer skal man lige vænne sig til, så bliver det rutine
Skriv et svar til: vektor bevis
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
